Vissza a jövőbe – trendek a kávézásban

Szerző: Lami Juli

Forrás: turizmus.com

 2020. április 23. 10:39

Nehéz a jelen helyzetben szezonális kávétrendekről beszámolni, miközben a koronavírus óriási gazdasági károkat okoz a vendéglátóiparban, és a hozzá kapcsolódó beszállítóiparban világszerte.

Ugyanakkor az is igaz, hogy a kávé a világ egyik legkeresettebb terméke, és nap mint nap fogyasztjuk otthon is, illetve az épp nyitva tartó vendéglátóhelyeken. Ha nyárra enyhülni kezd a járványhelyzet, kávézni biztosan kiülünk az újranyíló teraszokra.

Itthon is gyorsan érvényesülnek azok az irányzatok, amelyek a nemzetközi kávévilágban megjelennek, legyen szó fenntarthatóságról, vagy a saját fényképünkről egy cappuccinón

Fotó: Unsplaxh

Általánosságban elmondható, hogy itthon is gyorsan érvényesülnek azok az irányzatok, amelyek a nemzetközi kávévilágban megjelennek, legyen szó fenntarthatóságról, vagy a saját fényképünkről egy cappuccinón. Most azonban úgy tűnik, elsősorban túlélni kell az ágazatban, és ehhez igazítani a trendeket.

 

Fenntartható a fenntarthatóság eszméje?

A műanyagok iránti hadviselés és a fenntarthatóság eszméje berúgta tavaly a kávézók ajtaját is. Olyannyira, hogy az elviteles poharak új generációja született meg a lebomló, újrahasznosítható polipropilén csészék formájában. Kérdés, hogy a következő időszakban mennyire lesz igény ezekre a termékekre, vagy a költséghatékonyságot szem előtt tartva inkább visszatérünk a papírpohárhoz – legalábbis átmenetileg.

Nem is beszélve arról, hogy a műanyagot újra a bizalmunkba fogadtuk, hiszen most az egyik legjobb eszköz a házhoz szállítások során. De vajon ismét leszokunk-e gyorsan a használatáról, ha szebb idők jönnek?

 

Kávéelőfizetés, avagy a bab is házhoz jön

Manapság mindennek van havi előfizetése és kézbesítése, miért lenne kivétel a kávé? Most pedig még inkább rászorulunk ezekre a különleges szolgáltatásokra, amikkel egyúttal támogatjuk a kávézók életben maradását.

Magyarországon egyelőre még kevés példa van, de a Nespresso vagy az Illy már évek óta sikeres a házhoz szállítás műfajában. Az elmúlt időszakban pedig a specialty márkák és kávézók is felismerték, hogy a csomagolt szemes vagy őrölt kávé kiszállítása és szezonális akciózása sikeres szolgáltatás lehet.

A kávétrendekről a cikk folytatását társlapunk, a Vendéglátás Magazin weboldalán olvashatja el.