Visszaállítja a határellenőrzést Ausztria - búcsú a határok nélküli Európától?

Forrás: Euronews

 2016. január 17. 19:08

Lehet, hogy hamarosan történelem lesz csupán a határok nélküli Európa, ez azonban nagy veszteségeket okozna a turizmus és az egyesült Európai számára – írta az Euronews, miután Werner Faymann osztrák kancellár január 17-én bejelentette, hogy átmenetileg lezárja a schengeni nyitott határait.

Két nappal korábban a német pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble kérdőjelezte meg az unión belüli szabad mozgás létjogosultságát. A német politikus úgy nyilatkozott, hogy szerinte könnyen összeomolhat a schengeni rendszer, és újra visszaállhat a határellenőrzés a 28 állam határain.

Az osztrák kormány szigorú ellenőrzési rendszert vezet be, a menekülteket alaposan megvizsgálja, a gazdasági migránsokat pedig visszaküldi származási országukba az elképzelések szerint. Mint fogalmazott, ha az EU nem tudja megvédeni Schengen egésze kérdőjeleződik meg, és akkor minden országnak magának kell menedzselnie a határátlépést saját határain.

Az új szabályozás január 16-án lépett életbe, az osztrák hadseregtagjait a határokhoz vezényelték, hogy a határon megállítsák a menekülteket, akik csak simán át akarnak haladni az országon anélkül, hogy menekült státuszért folyamodnának. Mint írják, év eleje óta több mint 3000 migráns érkezett hamis személyazonossággal, őket visszaküldték.