Budapest legendás kávéháza Matild Café & Cabaret néven nyit újra

Forrás: turizmus.com

 2022. április 12. 13:23

Az egykori Belvárosi Kávéház hosszan tartó felújítási munkálatokat követően Matild Café & Cabaret néven tér vissza Budapest társasági és kulturális színterére május 19-én, és impozáns, 300 férőhelyes kávézóval és nagyszabású kabaréműsorokkal várja majd a vendégeket a Ferenciek terén.

A kávéháznak otthont adó ikonikus palota 120 évvel ezelőtt, Klotild Mária szász-koburgi és gothai főhercegné védnöksége alatt épült, hogy Budapest társasági életének központjaként tündököljön.

A kétszintes kávéház a korszak pezsgő társasági életének legnépszerűbb találkozóhelye volt, ahol jeles közéleti személyiségek, újságírók, művészek találkoztak, és ahol a magyar irodalom néhány jelentős darabja is megszületett. Krúdy Gyula is itt vetette papírra a Szindbád számos történetét. Magyarország egyik legnagyobb szerzője előtt tisztelegve Krúdy-szobrot is emeltek a kávéház mellett 2021-ben – idézi fel legendás kávéház történetét a Matild Palace.

matildcafecabaret

Ez volt az első budapesti vendéglátóhely, amely a háború után elsőként nyitotta meg kapuit a városlakók előtt

Fotó: Matild Palace

A kávéház nemcsak a város társasági életének központjaként működött sokáig, hanem a 2. világháború utáni újrakezdéshez kapcsolódóan is erős szimbolikával bírt: a háború után első budapesti vendéglátóhelyként nyitotta meg kapuit a városlakók előtt. A Rónay Egon vezette kávéház akkoriban az újrakezdés ígéretének üzenetét képviselte a lakosság felé.

Az eredeti kávéházat közel négy évtizeden át a Rónay vendéglátós dinasztia vezette, majd igen változatos korszakokat élt meg a legendás helyszín. Ez volt az egyik legtradicionálisabb kávézó otthona, később működött itt étterem, kaszinó, sőt éjszakai klub is.

matildcafecabaret

Az egykori Belvárosi Kávéház hosszan tartó felújítási munkálatokat követően nyit újra Matild Café & Cabaret néven

Fotó: Matild Palace

Maga az épület mára az UNESCO világörökségi listájára is felkerült, és 1977 óta műemlékvédelem alatt áll. A hosszan tartó és rendkívül részletgazdag helyreállítási munka az eredeti terveken alapult, korabeli rajzok és fényképek is segítették a restaurátorok munkáját.

A város ikonikus épületében elhelyezkedő, 300 férőhelyes Matild Café & Cabaret az igazi kávéházi kultúrát eleveníti fel a boldog békeidők élénk budapesti korszakát megidéző, autentikus légkörével. Vendégei nappal a könnyed kávéház különleges gasztronómiai kínálatát élvezhetik. Az est leszálltával azonban a helyiség, akárcsak az 1960-as években, átalakul és a vendégek magyar és nemzetközi kabaré műsorokat tekinthetnek meg a kávéház különleges hidraulikus színpadán.
„Rendkívül nagy öröm számunkra, hogy ez a szecessziós kávéház végre visszatér Budapest társasági és kulturális színterére. Nem volt egyszerű feladat, azonban minden részletet visszaállítottunk az eredeti állapotába. A helyszín egyedi atmoszférája, a különleges dizájn a helyi kultúrában gyökerezik, és a kávéház minden elemét átjárja. A Matild Café & Cabaret-ba belépve vendégeinket elvarázsolja majd a történelmi hangulat, ennek a gyönyörű kávéháznak az öröksége" – nyilatkozta Emre Pasli, a Matild Palota szállodaigazgatója.

matildcafecabaret

A helyszín gasztronómiai koncepcióját – a Matild Palace többi vendéglátó egységéhez hasonlóan – a hollywoodi sztárok séfje, Wolfgang Puck álmodta meg

Fotó: Matild Palace

A helyszín gasztronómiai koncepcióját a hollywoodi sztárok séfje, Wolfgang Puck álmodta meg és a hagyomány, valamint az innováció elegyét testesíti meg. Az étlapon a gasztronómiai élmények stílusos és modern elemei is felsorakoznak a reggel vagy napközben betérő vendégeknek. Kávék, torták, hagyományos péksütemények, komfort-ételek és nemzetközi fogások várják a kávéházak szerelmeseit a legjobb minőségű, hazai alapanyagok felhasználásával.