Visszatér a magyar sörforradalmat elindító Főzdefeszt

Forrás: turizmus.com

 2022. május 17. 11:20

Hat év szünet után június közepén, a régi helyszínen, mintegy 50 kisüzemi sörfőzdével és 20 gasztronómiai kiállítóval tér vissza az első magyarországi kézműves sörfesztivál, a hazai sörforradalom meghatározó rendezvénye, a Főzdefeszt.

Korábban történt

Az első hazai kézműves sörfesztivál 2011 májusában született a Mikszáth téren. Eufórikus pillanat volt – egymásra talált a közönség és a hazai sörfőzés. Kiderült, hogy vannak még fogyasztók, akik nem elégednek meg a globális láger jellegtelenségével, és a sörfőzők is megtapasztalhatták, hogy érdemes jó sört főzni, és érdemes azt azon frissiben, szűretlenül eljuttatni a közönséghez.

Az ezt követő fesztiválokon beindult a kísérletezés, és kiderült, hogy a magyar sörivók minden előzetes várakozással ellentétben nagyon is vevők a különlegesebbnél különlegesebb sörökre. Hamarosan megjelentek a fiatalok, a gerillasörfőzdék, és a magyar kézműves sör elképesztő tempóban kezdett fejlődni. Mire 2016-ban utoljára megrendezték a Főzdefesztet, már számos újonnan alapított sörfőzde kínálta a söreit az egyre szélesebb közönségnek.

Júniusban újra megrendezik a Főzdefesztet

Fotó: BeerPorn.hu

A legutóbbi fesztivál óta szinte követhetetlen tempóban születtek az új sörfőzdék és az új sörfajták, sörmárkák. „Úgy éreztük, égető szükség van egy új seregszemlére, melyen a közönség ismét együtt láthatja a magyar sörkínálat legjavát” – mondta Kósa Kolos, a fesztivál főszervezője.

Hozzátette: „A Főzdefeszt hat évig csendben volt, a világ azonban nem állt meg. Ebben a hat évben gyökeresen megváltozott a vendéglátás helyzete, átrendeződött a sörpiac és a szabályozási környezet. Nagy szükség van rá, hogy a kisüzemi sörpiac régi és új szereplői egymással is találkozzanak és termékeny eszmecserét folytassanak a hazai vendéglátás szereplőivel – ennek elősegítésére rendezzük meg az első kisüzemi – HoReCa találkozót a fesztivál területén.”

Az új Főzdefeszt helyszíne a Városligeti Napozórét lesz, ahol június 17. és 19. között mintegy 15 ezer látogatóra számítanak. A rendezvénnyel és a részvétellel kapcsolatos információk elérhetők a Főzdefeszt Facebook oldalán és a www.fozdefeszt.com-on.