Vita az uniós roamingdíjak eltörlése körül

Forrás: NOL.hu

 2015. március 02. 18:25

Uniós konfliktussal fenyeget, ha az Európai Tanács három évvel elnapolná a mobilos rezsicsökkentést, pontosabban a roamingdíjak idén decemberben esedékes teljes eltörlését, amit tavaly nagy többséggel szavazott meg az Európai Parlament - adta hírül a Nol.hu.

Az unión belül egyfajta észak–dél ellentét alakult ki az ügyben, mert a turistacélpontnak számító mediterrán tagállamok szolgáltatói bevételük jelentős részét elvesztenék a roamingdíjak eltörlésével - írja a napilap online változata.

A „déliek” javaslata szerint az ügyfeleknek naponta minimális, öt megabyte adatforgalom járna ingyen, az e fölötti mennyiségre ugyanúgy ársapkát húzna Brüsszel, mint a jelenlegi roamingtarifák esetében. A lett elnökség most azért szeretne tárgyalási mandátumot kapni az ügyben, hogy elősegítse a gyors megoldást, és hogy a forgalmi korlátozásokat kivegyék a tanácsi tervezetből. Félő, hogy alkudozás lesz a vége, ami garantálja a csúszást.

Pedig az okostelefonok terjedése és a mobilinternet népszerűsége mindenképp a korlátozások ellen szól. Az Európai Tanács, az Európai Bizottság és az Európai Parlament között zajlik majd hivatalos egyeztetés az ügyről, s a tanácsi tervezet csütörtökre bizonyosan módosulni fog. Hivatalos magyar álláspont még nincs.

Ujhelyi István EU-képviselő ugyanakkor írásbeli kérdést intézett a tanácshoz és a bizottsághoz is, magyarázatot kérve a parlamenti döntés felülírása miatt.

Álláspontja szerint az informatikai és távközlési szektornak is kötelessége alkalmazkodni a jelenkor igényeihez, és megteremteni az egységes piac gazdasági és társadalmi fejlődéséhez szükséges feltételeket. A roamingdíj eltörléséről szóló döntésből nem lehet visszatáncolni. Még befolyásos európai országok, befolyásos gazdasági szereplők hatékony lobbijának engedve sem – hangsúlyozta a politikus.