A jövő vízbarát alapanyagai is bemutatkoztak az Élelmezési Világnapon

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2023. október 17. 09:41

A klímaváltozás és a növekvő vízhiány miatt néhány éven belül előtérbe kerülhetnek a kisebb vízigényű növények, mint a köles, a cirok, a csicseriborsó, a lencse vagy a homoktövis – hangzott el az Élelmezési Világnap alkalmából rendezett eseményen.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és az Agrárminisztérium közös rendezvénye a Föld vízkészleteinek megbecsülésére, a hatékonyabb vízgazdálkodásra, a globális és regionális vízhiány okozta élelmezési kihívásokra hívta fel a figyelmet.

Az Élelmezési Világnap eseményeihez 150 ország csatlakozott különféle tematikus programokkal. A budapesti rendezvényen a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Irodájának megbízott vezetője, Nabil Gangi arra figyelmeztetett, hogy az innovatív és hatékony vízgazdálkodási megoldásokba való befektetés létfontosságú, és a változásban, egy víztakarékos világ kialakításában a kormányoktól az egyénekig mindenkinek szerepet kell vállalnia.

2,4 milliárd ember él vízhiánytól sújtott országokban, és a számuk a következő években várhatóan meredeken nőni fog. Az aszályok, a csapadékhiány és az emelkedő átlaghőmérséklet már Közép-Európában is gondokat okoznak, ezért nem lehet halogatni a bölcsebb vízgazdálkodást, aminek része a vízszennyezés és a pazarlás elkerülése, az újrafelhasználás, illetve a helyi, szezonális és friss élelmiszerek előnyben részesítése.

elelmezesivilagnap

Az Élelmezési Világnaphoz kapcsolódva az Élelmiszerbank idén már 18. alkalommal indította útjára az adománykonvojt a Hősök teréről

Fotó: Magyar Élelmiszerbank Egyesület

Juhász Anikó, az Agrárminisztérium Agrárgazdaságért Felelős helyettes államtitkára szintén a szemléletformálás és a vízmegtartás irányába mutató fejlesztések szerepét hangsúlyozta.

Elmondta, hogy a Magyarországot is érintő fő kihívások közé tartozik a vízhiány, az éghajlatváltozás, a talajerózió és a romló talajélet, amire elemzéseken alapuló víztakarékos megoldásokkal, öntözéses gazdálkodással, a talaj vízmegtartó képességének helyreállításával és precíziós technológiákkal kell válaszolni. Ezért az Agrárminisztérium célja az egyre szélsőségesebb időjárási viszonyokkal lépést tartó mezőgazdasági fejlesztések kidolgozása.

 

Jönnek a kisebb vízigényű növények

Az élelmiszerpazarlás és a vízhiány kéz a kézben járnak. Egy kilogramm marhahús előállításához például 15 ezer liter víz szükséges. Amikor kidobunk egy ételt, akkor az előállításához felhasznált vizet is elvesztegetjük – hívta fel a figyelmet Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke. Hozzátette, hogy a klímaváltozás és a növekvő vízhiány miatt néhány éven belül előtérbe kerülhetnek a kisebb vízigényű növények, mint például a köles, a cirok, a csicseriborsó, a lencse vagy a homoktövis. Ezek az alapanyagok szárazságtűrők, hatékonyan termeszthetőek és táplálóak is, de a régióban még kevéssé ismertek. Érdemes tudni, hogy az ENSZ 2023-at köles nemzetközi évének nyilvánította, tekintettel magas rosttartalmára, tápértékére, valamint a glutén- és laktózmentes voltára.

Az esemény résztvevői meg is kóstolhattak néhány vízbarát alapanyagból készült fogást: csalánfőzelék, csicseriborsó fasírt és kölesgombóc desszert adtak ízelítőt a jövő ételeiből.

elelmezesivilagnap

Megkóstolhattuk a jövő ételeit: csalánfőzelék, csicseriborsó fasírt és kölesgombóc

Fotó: Magyar Élelmiszerbank Egyesület

 

Évi 9000 tonna élelmiszer a rászorulóknak

A Magyar Élelmiszerbank azért dolgozik, hogy felkutassa a gyártók, a kereskedők és a vendéglátóhelyek feleslegessé vált készleteit, például a lejáratközeli vagy csomagolási hibás termékeket – mondta el Cseh Balázs. Tavaly 9000 tonna élelmiszert mentettek meg a megsemmisítéstől, és juttattak el rászorulókhoz, amivel egy Cegléd méretű város éves vízfogyasztásának megfelelő mennyiségű vizet is sikerült megtakarítani.Az Élelmezési Világnaphoz kapcsolódva az Élelmiszerbank idén már 18. alkalommal indította útjára az adománykonvojt a Hősök teréről, ami a belvárost érintve az Élelmiszerbank XVII. kerületi raktárához vezetett. A 21 kamionból és teherautóból álló kocsisor 50 ezer kilogramm tartós élelmiszert szállított, többek között konzerveket, margarint, tésztát, rizst, instant leveseket, lisztet és üdítőket. A 75 millió forint értékű adományból a következő napokban 13 ezer élelmiszercsomag készül rászorulóknak.