Vizesárok veszi majd körbe a Diósgyőri várat

Forrás: turizmus.com

 2016. február 21. 20:16

Folytatódhat a Diósgyőri vár felújítása, a munka második ütemére négy és félmilliárd forint áll a város rendelkezésére- írta a minap.hu.

Felépül a külső vár, a várteraszok, a királyné füvészkertje, az ötszögletű bástyatorony, és a vizes árok is Diósgyőr várának fénykorát idézi majd. Diósgyőr várának helyreállítása előkelő helyet kapott a nemzeti várprogramban. Az első ütemben felújították a várat és felépítették a Lovagi Tornák Terét, most pedig kezdődhet a második ütem - írja a portál.

A tervek szerint így néz ki majd teljes pompájában a diósgyőri vár. Olyan lesz, amilyen Nagy Lajos király idejében volt. Jelenleg az engedélyezési tervek véglegesítése tart, ez műemléki tervtanács elé kerül. Azután a kivitelezési tervek készülnek el, amit az építkezés követ.

 

Tető kerül a bástyákra a várrekonstrukció második ütemében. Ezen kívül visszaépül a külső vár, az ötszögletű bástya és a királyné füvészkertje, a régi konyha is eredeti fényében tündökölhet. A várat pedig vizesárok veszi majd körül.

A várfejlesztés második ütemére négy és félmilliárd forintot kapott a város. Ennek egy része, pontosan 2,7 milliárd forint a kormányzati és 1,8 milliárd forint az uniós forrás. A fejlesztésekről Orbán Viktor miniszterelnök múlt heti, miskolci látogatásán beszélt. Elmondta, hogy már 2017 elején elkezdődhet a munka.