Kun-Mediátor: vizsgálat, bezárt irodák, károsult utasokról nem tudni

Forrás: turizmus.com

 2015. április 15. 15:30

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán utasította a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal főigazgatóját, hogy a Kun-Mediátor Kft. utazásszervezési tevékenységével kapcsolatban haladéktalanul indítson vizsgálatot - tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-t.

A közlés szerint az ellenőrzésnek ki kell terjednie arra, hogy a cég utazásszervezési tevékenysége miatt kerülhetett-e bárki veszélybe, vagy kára származhatott-e abból.

A vizsgálatnak tisztáznia kell azt is, hogy a cég működése során nyújtott-e szabálytalan módon, engedély nélkül pénzügyi szolgáltatást - hangsúlyozta az NGM.

A police.hu kedden este tette közzé, hogy sikkasztás bűntett elkövetésének gyanúja miatt nyomozást indított a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya, miután egy pénzügyi tevékenységet folytató vállalkozás karcagi fiókjában többen nem jutottak hozzá befektetésükhöz.

A police.hu-n megjelent közlemény szerint többen személyesen tettek bejelentést április 14-én a Karcagi Rendőrkapitányságon, mert egy - többek között - pénzügyi tevékenységet folytató vállalkozás karcagi fiókjában befektetési szándékkal elhelyezett pénzükhöz a lekötési idő lejárta után nem fértek hozzá.

A feljelentők a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint az átlagosnál magasabb kamat reményében helyezték el megtakarításaikat a budapesti székhelyű szolgáltató kft.-nél a közlemény szerint, amely a céget nem nevezte meg.

A tájékoztatás szerint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság a nyomozást ismeretlen tettes ellen folytatja, és vizsgálja az ügy körülményeit. A vállalkozás felelős vezetőjének jelenlegi tartózkodási helye a nyomozóhatóság előtt nem ismert.

Mostanáig 195 feljelentést tettek annak a pénzügyi szolgáltatással is foglalkozó karcagi utazási irodának a károsultjai, amelynél a rendőrség is nyomozást rendelt el - mondta Dobos László, Karcag polgármestere szerda délelőtt az M1 aktuális csatornának.
Szerda délelőtt többen álltak a Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft. karcagi fiókja előtt, amely be volt zárva.

A polgármester a helyszínen nyilatkozva szomorúnak és meglepőnek nevezte a helyzetet, ugyanis - mint mondta - az utazási iroda vezetőjéről, "a köztiszteletben álló karcagi emberről", akinek azóta nyoma veszett, senki sem feltételezte a történteket.
Jogosulatlan pénzügyi szolgáltatás gyanújával piacfelügyeleti vizsgálatot indít a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a fő tevékenysége szerint utazásszervezéssel foglalkozó Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft.-nél. - közölte a felügyeleti hatóság.

 

Károsult utasról nincs hír

Egyelőre nem érkezett bejelentés a Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft. esetlegesen károsult utasaitól a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalhoz (MKEH). Békési Tamás, az MKEH főosztályvezető-helyettese közölte azt is: az utazási vállalkozótól sem érkezett olyan jelzés, hogy fizetésképtelen lenne, nem tudja az utasait elutaztatni vagy hazaszállítani.

A Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft. utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenységével összefüggő jogsértő körülményről nincs tudomása a hatóságoknak - mondta.
A főosztályvezető-helyettes felidézte: a nemzetgazdasági miniszter a kialakult helyzet miatt szerdán utasította a kereskedelmi engedélyezési hivatalt, hogy végezzen a vállalkozásnál hatósági ellenőrzést, ami el is kezdődött. Ha ez a vizsgálat feltár olyan körülményt, amely miatt a hivatalnak, mint az utazásszervezést felügyelő hatóságnak el kell járnia, akkor ezt az MKEH meg fogja tenni - fogalmazott.

Békési Tamás hozzátette: mivel a sajtóhírek szerint a vállalkozás vezetője eltűnt, ezért nem kizárható, hogy az esetleges utazási szerződésekben foglalt kötelezettségeit nem tudja majd teljesíteni a cég, de eddig nem jelentkeztek károsult utasok.
Kicsi az esélye annak, hogy lenne jelenleg külföldön tartózkodó utas, de erről egyelőre nincs információ.

A Kun-Mediátornak van utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenységre engedélye, és van vagyoni biztosítéka is erre a tevékenységre. Ez a jogszabályban előírt minimum összeg, mivel alacsony volt a vállalkozás ebből a tevékenységből realizált árbevétele. A külföldi utazásszervezésre lekötött vagyoni biztosíték ötmillió, míg a belföldi szervezésre lekötött összeg ötszázezer forint - közölte.

Az MKEH felvette a kapcsolatot a biztosítékot nyújtó biztosítótársasággal is, egyelőre oda sem érkezett bejelentés károsult vagy szükséghelyzetben lévő utastól - mondta a főosztályvezető-helyettes.

Zárva volt szerdán a Kun-Mediátor Kft. törökszentmiklósi és debreceni irodája is, a vállalkozás budapesti fiókjában nem válaszoltak a telefonhívásokra, ám a törökszentmiklósi, utaztatással foglalkozó fiók dolgozóit el lehetett érni a honlapon megadott telefonszámokon.

A törökszentmiklósi fiók irodavezetője, Papp-Disznós Ágnes elmondta az MTI-nek: folyamatosan tartják ügyfeleikkel a kapcsolatot, mindenkit felkeresnek előbb telefonon, majd személyesen is.  Hozzátette: a nyomozók munkáját igyekeznek segíteni azzal, hogy ellenőrzik az utasok befizetéseit és azt, hogy a főnökség továbbította-e a befizetéseket a nagyobb utazási irodáknak.
Elmondta: a Kun-Mediátornak két részlege van, az egyikben befektetésekkel, a másikban utazások szervezésével és valutaváltással foglalkoznak, ide tartozik a törökszentmiklósi is.

Papp-Disznós Ágnes az MTI-nek elmondta, hogy a cégvezetőkről nincs információjuk, ők sem tudták utolérni főnökeiket, de az irodában dolgozó 14-15 alkalmazott hiánytalanul megkapta a legutóbbi fizetését.