Víztakarékosság, kevés vegyszer, vegán ételek – így környezettudatos az a&o

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 19. 16:21

Az a&o hostel- és hotellánc célja, hogy egységei 2025-re teljesen szén-dioxid-semlegesen működjenek. (x)

Akár a lánc többi szállodájában, az a&o Hostels and Hotels Budapestben is már csak egy törülközőt készítenek be fejenként a vendégeknek, ezáltal is csökkentve a szálláshely ökológiai lábnyomát.

„A napi takarítás vegyszermentesen zajlik, vegyszeres takarításra a 4. napon kerül sor” – sorolta lapunknak Kalmár Kincső magyarországi sales manager azokat a változásokat, amelyeket a közelmúltban vezettek be a környezettudatos működés érdekében. A szállodalánc legfőbb célja ugyanis, hogy a jelenleg üzemelő 39 létesítményük 2025-re teljesen szén-dioxid-semlegesen működjön.

Mindennek érdekében sem a bárban, sem a konyhában nem használnak műanyag csomagolóeszközöket, szívószálakat, a reggeliztetésnél a lekvárokat és a vajat üvegtálakban helyezik ki. A fürdőszobákban nincs műanyag fogkefe, egyszer használatos samponok helyett nagyméretű szappanadagolókat használnak. A budapesti egységben a 10 fő feletti csoportok ebédet és vacsorát is foglalhatnak, de a menüben a fenntarthatóság miatt nem szerepelnek halak.

„Az a&o-ban a diverzitás a szlogen, vendégkörünk széles körű, szolgáltatásaink magas színvonalúak, de láncunk a fenntarthatóság és a környezetvédelem mellett is elkötelezte magát” – hangsúlyozta a szakember.

Az a&o teljes szén-dioxid-semlegességet tűzött ki célul 2025-re

Fotó: 123rf.com

A vízzel és a vegyszerekkel egyaránt spórolnak

Az a&o törekvései között az energia- és víztakarékosság éppúgy szerepel, mint a hatékony takarítás, a hulladékmennyiség csökkentése, vagy a felesleges papír- és műanyag reklámok eltávolítása minden helyiségből. A lánc 2006 óta használ víztakarékos zuhanyfejeket, ezekkel azóta 150 millió liter vizet sikerült megtakarítani, ami körülbelül egymillió töltött fürdőkádnak felel meg. WC-tartályaik öblítésenként 10 liter vizet takarítanak meg.

A lánc egységeiben 2000 óta szelektíven gyűjtik a hulladékot. A takarításnál 2007-ben vezették be a biológiailag lebomló tisztítószereket, a működés legújabb szabályozása az elhasznált vegyszerek mennyiségét is csökkentette. 2019 óta kizárólag papír csomagolóeszközöket használnak műanyag helyett, a fürdőszobában használt bekészítések is kizárólag környezetbarát anyagokból állnak. Az a&o volt az első német szállodalánc, amely elvégezte a szén-dioxid-kibocsátási ellenőrzést.

Kerékpárkölcsönzésre számos szállodájukban van lehetőség, a tömegközlekedési eszközök közelsége pedig szintén hozzájárul az alacsony szén-dioxid-kibocsátáshoz. Étlapjaikon több vegán és húsmentes étel szerepel, hiszen a vendégek húsmentes étkezési igénye sok esetben a környezetvédelem iránti elkötelezettségükből fakad.

 

Aktivitást várnak a vendégektől is

Új projektet is létrehoztak annak érdekében, hogy a környezettudatos működésbe a vendégeket is bevonják. Az #everyonecanchange szlogennel arra ösztönzik a szállodába érkezőket, hogy osszák meg egyedi ötleteiket ökológiai lábnyomuk csökkentésére.