Vorarlberg téli szezonmunkásokat keres

Forrás: turizmus.com

 2015. szeptember 09. 19:52

A turisztikai munkaerő-szükséglet több mint felét az elkövetkező téli szezonban is más uniós országokból importálná az ausztriai Vorarlberg tartomány.

Van azonban olyan vélemény is, amely szerint az Ausztriában menedékjogot kapott embereknek is kellene munkát biztosítani a helyi turizmusban.

Egy, az ORF (osztrák közszolgálati rádió és televízió) honlapján megjelent cikk a vorarlbergi gazdasági kamara turizmus tagozatának vezetőjét, Harald Furtnert idézi, aki szerint Vorarlbergben háromezer fővel több munkaerőre van szükség télen, mint nyáron. Sokáig jól képzett német munkaerővel pótolták a hiányt, a német gazdasági fellendülés miatt azonban egyre inkább elmaradnak a német munkavállalók.

Azóta főleg Magyarországról érkező szezonális munkásokat foglalkoztatnak a helyi turisztikai szolgáltatók. Az elmúlt téli szezonban közel 1500 magyar dolgozott a tartományban, ötször annyi, mint 2010-ben. Egy, a cikkben megszólaló szállodás szerint azonban problémát jelent, hogy a magyar jelentkezők – a horvátokkal egyetemben – nem olyan jól képzettek, ezért korábban kell munkába állítani őket.

A vorarlbergi tartományi kormány elnöke, Markus Wallner ugyanakkor arra szólította fel az osztrák Munkaerőpiaci Szolgálatot és a gazdasági kamarát, hogy segítsék elő az Ausztriában menedékjogot kapott személyek foglalkoztatását is. Nem tartja helyesnek ugyanis, hogy míg ezek az emberek segélyt kapnak, addig a szolgáltatók külföldi szezonmunkásokat alkalmaznak.

Az osztrák Munkaerőpiaci Szolgálat és az Osztrák Gazdasági Kamara – a téli turisztikai szezonra készülve – 10-12 állásbörzét tart az elkövetkező hetekben Magyarországon, Svédországban, Horvátországban, Spanyolországban és Bulgáriában.