Vulkán ízű a legjobb balatoni fagyi

Forrás: turizmus.com

 2016. május 04. 13:32

Idén 3. alkalommal keresték a Balaton legjobb fagylatját, végül 11. cukrászat közül, a balatonmáriafürdői Florida Fagyizó nyerte a 2016-os év Balaton fagyija címet.

A zsűri a kóstolás során nemcsak a megfelelő alapanyagok és technológia használatát, hanem az íz- illat-szín harmóniáját is figyelembe vette, ráadásul plusz pontokat jelentett a fagyi kreatív tálalása, és az is, hogy mennyire volt összhangban a versenykiírásban szereplő szempontokkal. A nyertes fagylalt friss mentát, citromfüvet, a vulkáni bazaltkúpjairól híres, Szent György-hegyről származó mustot tartalmaz.

A Balaton Turizmus Szövetség által szervezett pályázaton 3 különdíjas fagylalt is született. Idén is különdíjban részesült a balatonalmádi Amaretto Fagyizó, most a Pisztáciás csokibomba fagylaltjával és egy-egy  diós, mandulás különlegesség is helyet kapott a díjazottak között, amelyeket a Bringatanya Fagyizó, Gyenesdiásról és a Cappuccino Kávéház Balatongyörökről készítette. Mindkettő különlegessége, hogy a fagylaltot sós magvak bolondítják meg.
2016-ban 11 fagylaltozó nevezett különleges fagylaltkreációikkal, akikről a www.balatonfagyija.hu weboldalon lehet többet olvasni.

Fekete Tamás, a Balatoni Regionális TDM Szövetség alelnöke elmondta: „2 évvel ezelőtt azért indítottuk el ezt a pályázatot, hogy megmutathassuk, a Balaton régió milyen kiváló, magas minőségű gasztronómiai kínálattal rendelkezik. Ez volt a harmadik alkalom, hogy megválasztottuk az év Balaton fagyiját, az utóbbi évekhez hasonlóan idén is a tavaszi Nyitott Balaton programsorozathoz kapcsolódva. Úgy gondoljuk, hogy a fagylalt olyan, mint a Balaton, nem csak nyáron jó!”

Dani Barbara, a Magyar Turizmus Zrt. regionális igazgatóságának vezetője hozzátette: „a fagylaltverseny valóban jó példája annak, hogy a régió megmutassa, milyen gazdag kulináris élvezetekben. A Nyitott Balaton eseménye szorosan kapcsolódik a Gasztroélmények Éve kampánysorozathoz, amelyben többek között arra próbálunk rávilágítani, hogy, a Balaton nem csak a fürdőzésről szól. Tavasszal, az aktív- és zöldturizmus, valamint a gasztronómia összekapcsolása révén szeretnénk utazásra ösztönözni a magyarokat. Tavaly a régió kereskedelmi szálláshelyein eltöltött vendégéjszakák száma már megközelítette az 5 milliót. Ebből 3,3 millió éjszaka a belföldi vendégeknek köszönhető. Az egyre magasabb minőségű kulináris ajánlatoknak köszönhetően, ez a szám tovább növekedhet.”