Wellness-szolgáltatások a Budapesti Békéltető testület előtt

Forrás: turizmus.com

 2019. január 09. 11:03

A letiltott kártyák és kedvezmények oka többnyire az, hogy a fogyasztók nem tartják be a házirendet.

Az egyik esetben a fogyasztó megvásárolt egy klubkártyát, mely egész évre szóló kedvezményes belépést biztosít 2 választott budapesti gyógyfürdőbe. A kártya megvásárlásakor, az igénylés kitöltésekor a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. ( BGYH Zrt.) részletes tájékoztatást adottarról, hogy a klubkártya és a kedvezményes belépő át nem ruházható, kizárólag az igénylő használhatja.

A fogyasztó kapott egy levelet a fürdőtől, hogy 2018 évre letiltották a kártyáját, holott ő azt még csak pár alkalommal használta. Ezután a Budapesti Békéltető Testülethez fordult és kérte a letiltás feloldását. Az eljárás során azonban kiderült, hogy bizonyítottan a kártya átadásra került egy ismerősének, aki jogosulatlanul használta azt, így a fürdő Házirendje alapján a fürdő alappal tiltotta le a kártya további használatát.

Érdemes előre tájékozódni

Fotó: turizmus.com

Egy másik esetben a fogyasztó OEP támogatással kívánt kedvezményes gyógyvizes orvosi kezelést igénybe venni az egyik budapesti gyógyfürdőben. Három kezelés után levelet kapott a fürdőtől, hogy megvonják a kedvezményes kezelési lehetőségét.

A fogyasztó ezután a Budapesti Békéltető Testülethez fordult és kérte a kezelés visszaállítását. Az eljárásban kiderült, hogy a fürdő ellenőrzési rendszere szerint a 15 alkalmas gyógyvizes gyógymedence kezelést 2 különböző személy vette igénybe, így a BGYH Zrt. Házirendje szerint abban az évben nem vehette igénybe a fürdő kedvezményes kezelési szolgáltatását.

A harmadik esetben a szállásfoglalás során a fogyasztó azért választotta azt a magyarországi szállodát, mert a wellness részen gyógyvizes szolgáltatást szeretett volna igénybe venni. Amikor a szálláson megjelent, kiderült, hogy a szálloda ezen wellness része éppen felújítás alatt áll, így az egyéb medencéket és a szaunát ugyan használhatja, de a gyógyvizes szolgáltatást nem tudja igénybe venni. A fogyasztó a testület előtt indított kérelmében a szállodától hibás teljesítés címén árleszállítást kért. Az eljárásban végül egyezség született és a szálloda felajánlott a fogyasztó részére további szállásszolgáltatást.

A Békéltető Testület a tapasztalatok alapján arra figyelmeztet, hogy a fürdők házirendjét a vendégek a belépési jog megvásárlásával egyidejűleg (pl. jegy, bérlet, kedvezményes kártya, kupon) elfogadják és tudomásul veszik, ezért nem árt erről időben tájékozódni. Azt is javasolják, hogy a látogatók kérdezzenek rá, hogy a megváltani kívánt belépőjegy vagy bérlet pontosan mit foglal magában.

Fürdőbe lépéskor célszerű tájékozódni arról is, hogy minden medence vagy egyéb- a belépő árában foglalt- wellness szolgáltatás működik-e. Ha később kiderül, hogy az adott napon a megváltott jegy ellenére ezen szolgáltatások nem működnek és erről a fürdő előzetesen nem tájékoztatta a fogyasztót, akkor jogosan kérhet kártérítést.

Kapcsolódó cikkek