WHO: nem szükséges utazási korlátozás az Ebola miatt

 2014. augusztus 05. 15:20

Az Egészségügyi Világszervezetre (WHO) hivatkozva a Nemzetközi Légiközlekedési Szövetség (IATA) nem javasolja utazási korlátozások bevezetését az Ebola-járvány miatt.

A WHO közleménye leszögezi: a turisták és üzletemberek Ebolával történő megfertőződésének kockázata igen alacsony, még akkor is, ha olyan területre látogatnak, ahonnan már jelentettek megbetegedéseket. A fertőzéshez ugyanis a beteg emberek vagy állatok testnedveivel való érintkezés szükséges, aminek valószínűsége az „átlagos” utazások során igen alacsony.

A szervezet szerint az Ebola vírust csak akkor lehet elkapni, ha a fertőzött heves tüneteket produkál. Ezek pedig láz, gyengeség, izomfájdalom, fejfájás, torokfájás, hányás, hasmenés, kiütések, rossz vese- és májfunkciók, végül belső és külső vérzés. Akinek ilyen tünetei vannak, valószínűleg az utazáshoz is túl gyenge – szögezi le a WHO. Ha valaki mégis a fertőzés korai szakaszában repülőre ül, az eset kiderülése után célszerű az utastársakat is megfigyelni.

Ugyanakkor az érintett területekre utazók körében is komoly figyelemfelhívó kampányok zajlanak. Az utasoknak azt javasolják, ne üljenek repülőre, ha nem érzik jól magukat, és ha valaki a fertőzött területről hazatérve három héten belül a fenti tüneteket észleli, azonnal forduljon orvoshoz!

A globális légiközlekedési szektort az elmúlt években már számos járvány érintette, az ezekre adott válaszlépéseket minden esetben a WHO irányítja. A légitársaságoknak az Egészségügyi Világszervezet, a Légügyi Világszervezet (IATA) és a Nemzetközi Polgári Légügyi Szervezet (ICAO) közösen kidolgozott útmutatóit kell követniük.