Kétszázötven bor- és pezsgőmárkát kóstolhatunk végig ezen a fesztiválon

Forrás: turizmus.com

 2024. március 18. 11:52

Több mint 150 hazai bor- és pezsgőmárka legalább 700 tételét, valamint további csúcsborokat és nemzetközi márkák legalább 100-féle borát lehet megkóstolni az áprilisi Winelovers Grand fesztiválon.

“Annyi kiváló bor van a világon, hogy ha életünk minden egyes napján új palackot nyitunk, akkor is egészen hosszú marad még a boros bakancslistánk. Egy ilyen esemény, mint a Winelovers Grand kiváló alkalom arra, hogy jó néhány tételt kihúzhassunk erről a bizonyos listáról.”

A fenti idézet – amely egy beszámolóban szerepel – jól mutatja, milyen lehetőségeket rejt a Winelovers Grand a borrajongók számára. Az év első borfesztiválja – a hazai borstílusok széles spektrumának felvonultatásával – évről évre a borkedvelők nagy tömegét mozgatja meg. A vendégeket a Corinthia Budapest gyönyörű helyszíne, az óriási borkínálat, a szakmai háttér és a tanulási lehetőség, az ingyenes pop up kurzusok, valamint a profi lebonyolítás vonzza az eseményre – írják közleményükben a szervezők.

A Grandon több mint 150 hazai bor- és pezsgőmárka képviselteti magát legalább 700 tétellel, valamint további csúcsborok és nemzetközi márkák legalább 100-féle bora is kóstolható. A borszeretők számára igazi paradicsom ez az esemény, hiszen anélkül kóstolhatnak meg akár több száz bort, hogy az nagyobb anyagi befektetéssel járna. A könnyedebb fehérborok, rozék és gyümölcsös vörösborok mellett hagyományos eljárással készült pezsgők, hordóban érlelt testesebb vörösborok és természetes édes borok, tokaji aszúk is szép számmal kóstolhatók a standoknál. A legnagyobb választékot felvonultató Trifecta Teremben az érdeklődők a kóstolás mellett a hazai borászokkal találkozhatnak, és személyesen tehetik fel kérdéseiket.

A borfesztivál évről évre borkedvelők nagy tömegeit mozgatja meg

Fotó: Winelovers Grand

Aki külön asztalnál ülve, minden zavaró tényező kiszűrésével tesztelné a borokat, az a Csúcsborok és nemzetközi borok termében megteheti. Itt egyrészt a hazai pincészetek prémium kategóriás borainak kóstolására nyílik lehetőség, másrészt azokat is ide várják, akik válogatott nemzetközi bortételekkel ismerkednének meg. A különteremben fellelhető csúcsborok a hazai termelők különleges tételeiből kerülnek válogatásra, a nemzetközi borokat pedig a Wine & Spirit Education Trust Level 1 & 2 & 3 Award in Wines kurzusok ajánlott tételei közül választják ki a szervezők a Borkollégium oktatóinak segítségével.

Az edukációt minden évben a rendezvény központi elemévé teszik. A kóstolás mellé kapott szakértő magyarázat segít, hogy a résztvevők boros tudása számottevően fejlődjön. A rendezők kiemelt célja, hogy a vendégek minél több ismerettel gazdagodjanak az esemény során, hogy “értő” borfogyasztóvá váljanak. Partnerük ebben hazánk legrégebbi, legelső boriskolája, a Borkollégium, valamint a borfogyasztók oktatását világszinten egységes sztenderdek mentén lebonyolító londoni székhelyű Wine & Spirit Education Trust (WSET). A rendezvény egész ideje alatt ingyenes szakmai pop-up kóstolási tréningeken vehetnek részt az érdeklődők, amelyeken bármilyen kérdést feltehetnek, eszmecserét folytathatnak. Ezeken nemcsak borokat, hanem akár különleges söröket és párlatokat is megismerhetnek a vendégek.

A szervezők idén is 200 db “A Jövő Borfogyasztója” szuper kedvezményes jegyet hoztak létre azoknak a 18-25 éves fiataloknak, akik az ingyenes borkóstolási tréningek egyikén szeretnének megismerkedni többek között az örömszerző borivás és az ismeretszerző borkóstolás közötti különbséggel, a bor szerkezeti elemeivel, a borok minőségét befolyásoló tényezőkkel. A Jövő Borfogyasztója program támogatója idén a villányi Streit-Zagonyi Borászat, amely egy fehér-, egy rozé-, valamint egy könnyedebb és egy testesebb vörösbort mutat be a szortimentjéből a fiataloknak.

Az involváltabb érdeklődők számára 5 kiemelt mesterkurzus kerül megrendezésre, amelyeken olyan, “haladóbb” témákban lehet tájékozódni, mint: English sparkling – a pezsgő angolul, Riesling of the world, Ecstasy of GOLD – Hogyan nyerjek aranyérmet egy nemzetközi borversenyen?, Napa Valley Cabernet Sauvignon – Vintage 2019, Muzeális aszú – 1940-től 83-ig. A szervezők ezeken a kétórás kurzusokon több olyan tételt is bemutatnak, amelyek Magyarországon nem elérhetőek.

A Grandon a borszakmában dolgozó kollégák ismereteinek bővítését is célul tűzik ki minden évben, ezért 200, a borszakmában dolgozó résztvevő számára kedvezményes jegyet biztosítanak. Borszakma jegyrendelés itt.

A Winelovers rendezvényektől megszokott módon a VIP-jegyek is elérhetőek, amelyek különféle kedvezményekre jogosítanak fel. Ilyen a VIP terembe való szabad belépés, extra catering, vagy a kizárólag a Royal Lounge teraszon elérhető tételek kóstolása. A Prémium VIP jegy már Winelovers ajándékcsomagot is tartalmaz, valamint 5000 Ft értékű kupont a csúcsborok és nemzetközi borok termébe. Az All-in VIP jegy pedig 10 000 Ft értékű kupon használatára és az összes mesterkurzusra való szabad belépésre jogosítja fel tulajdonosát. A VIP jegyekről itt lehet tájékozódni

Helyszín: Corinthia Hotel Budapest (Budapest, Erzsébet krt. 43-49.)

Időpont: 2024. április 6. szombat, 11:00-22:00

További információk a rendezvényről ITT.