Zarándokszállásnak is helyt ad a megújult bencés rendház épülete

Forrás: MTI

 2021. augusztus 18. 09:50

Átadták a kormány támogatásával megújult egykori bencés rendház épületét Celldömölkön. A mostantól közösségi szerepet játszó egykori kolostor és rendház 40 zarándokot befogadni képes szállásnak ad otthont, de közösségi tereket és plébániahivatalt is kialakítottak a falai között.

2013-ban döntött a kormány arról, hogy első körben 300 millió forintot biztosít a celldömölki épület felújítására. A műemléki munkálatoknál derült ki, hogy ez kevésnek bizonyul, ezért újabb 200 millió forintot fordítottak a rekonstrukcióra ­– hangzott el az ünnepélyes átadáson.

A megújult egykori bencés rendház épülete Celldömölkön

Fotó: MTI/Filep István

Várszegi Asztrik nyugalmazott pannonhalmi főapát felidézte, hogy az Árpád-házi királyok alapították a dömölki bencés apátságot, amelyet aztán a törökök elpusztítottak. A 18. században azonban már európai nívójú zarándokélet folyt az újonnan alapított rendházban, majd 1950-ben a pártállam megszüntette ott az egyházi életet.

Az épület még a rendszerváltás után is a város önkormányzatának székhelye volt, amelynek visszaszolgáltatásáról már 1989-ben szó volt. Most, felújítása után „új reményről, új tűzről” tesz tanúbizonyságot, amellyel minden jóakaratú embert szolgál – mondta a nyugalmazott főapát.