Fenntartható megoldásokkal zöldítettük a 30. Turizmus Évadnyitó Gálát

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. február 09. 17:02

A szakma legrangosabb eseményének szervezése során a Turizmus Kft. kiemelt figyelmet fordított fenntarthatósággal kapcsolatos rendezvénymegoldások alkalmazására. A törekvés a QR-kódos beléptetési lehetőségen túl a kiállítói térben és a gasztronómiai kínálatban is megmutatkozott.

Az évről évre kiemelt érdeklődés mellett zajló Turizmus Évadnyitó Gála – az ágazatot érintő legfrissebb információk megosztása és a networking mellett – a szemléletformálásra is páratlan lehetőséget kínál, hiszen a nagyszabású eseményen kivételes módon a turisztikai szakma legtöbb vezetője képviseli magát.

Az esemény fő koncepcióját szem előtt tartva kiadónk, a Turizmus Kft. kapcsolódott a nemzetközi trendekhez és az esemény megvalósítása során több, a fenntarthatóság szempontjait követő megoldást alkalmazott.A rendezvény házigazdája, a Budapest Congress Center (BCC) a gála lebonyolítása során az Accor Planet 21 programjának iránymutatását követte, emellett az étel- és italkínálat összeállításánál is a fenntarthatóságra helyezte a hangsúlyt. A február 1-jén felszolgált fogások így nemcsak ízletesek és szemet gyönyörködtetőek voltak, de zömében helyi termelőktől vásárolt, szigorúan 250 kilométeres körzeten belülről származó alapanyagokból készültek.

A február 1-jén felszolgált fogások szigorúan 250 kilométeres körzeten belülről származó alapanyagokból készültek

Fotó: turizmus.com

A szervezők az alkoholos és alkoholmentes italokat kínáló partnereik figyelmét is felhívták a zöld szemlélet követésére, a felhasznált műanyag palackok és poharak számának minimalizálására, a kiürült alumínium italos dobozok szelektív gyűjtésére és visszaváltására. Eldobható, műanyag palackok helyett pedig az esemény egyik támogatója, a Floewater vízállomásai gondoskodtak a prémium minőségű, jó ízű, tiszta, friss vízről a fogadás egész területén.

Floewater-vízállomás a Turizmus Évadnyitó Gálán

Fotó: turizmus.com

A Budapest Kongresszusi Központ kiszámolta a több mint 1000 vendéget fogadó, nagyszabású rendezvény karbonlábnyomát is: a rendezvény által – a fenti törekvés ellenére – megtermelt, 6,9 tonna szén-dioxid egy hagyományos autóval megtett, 21 ezer kilométeres utazásnak felel meg.

A kibocsátás már 30 fa ültetésével ellensúlyozható lenne, de kiadónk összességében 1000 fa ültetését vállalta a 2023/24-es összes rendezvénye karbonkibocsátásának semlegesítésére, a Plant a Tree közhasznú egyesület bevonásával.A tudományos kutatások szerint ugyanis a globális felmelegedés problémájára az erdőtelepítés a leghatékonyabb megoldás.

A Turizmus Kft. az ételrendelésnél is óvatos volt, a meghívó kiküldésekor külön kértük a vendégeket esetleges távolmaradásuk jelzésére, valamint vállaltuk, hogy a megmaradt ételeket ételmentő akció keretében rászorulókhoz juttatjuk el a Budapest Bike Maffia segítségével.