Szabad az út az amerikai turistáknak Kubába

Forrás: turizmus.com

 2015. január 15. 19:19

Az Egyesült Államok péntektől jelentős mértékben enyhít a Kuba elleni kereskedelmi embargón és az amerikai állampolgároknak a karibi szigetországba való kiutazási tilalmán – közölte az amerikai pénzügyminisztérium.

Az amerikaiak ezután korlátozás nélkül használhatják hitelkártyájukat Kubában, az amerikai cégek pedig mobiltelefon-, komputer-, internetes és szórakoztatóelektronikai berendezéseket, valamint szoftvereket exportálhatnak oda. A kinyilvánított cél az, hogy megkönnyítsék a kubaiak belföldi és nemzetközi kommunikációját.

A turistaforgalmat még nem szabadították fel teljesen, de a 12 kategóriába sorolt látogatásra jogosult amerikaiaknak ezentúl nem kell külön kiutazási engedélyért folyamodniuk. Emellett hazatérőben, 400 dollár határértékig, bevihetnek magukkal az Egyesült Államokba kubai termékeket, benne 100 dollárért szeszes italt és dohánytermékeket – ami de facto a kubai szivarokra vonatkozó tilalom végét jelenti.

Az amerikai utazási ügynökök és légitársaságok külön engedély nélkül repülhetnek a szigetországba, és amerikai biztosítótársaságok is nyújthatnak szolgáltatásokat a Kubába utazó vagy az ott élő személyeknek. Amerikai pénzintézetek ezután számlát nyithatnak majd a kubai bankokban az engedélyezett átutalások lebonyolítása érdekében.

A félévszázados embargót vállalati és állami szinten azonban csak az amerikai kongresszus oldhatja fel. A csütörtökön bejelentett enyhítések a következő lépést jelentik Barack Obama kormányának részéről a diplomáciai kapcsolatok helyreállítása felé.