Zöldebb szállodaiparral 1,4 milliárd eurót spórolhatna az EU

Forrás: turizmus.com

 2015. június 22. 18:36

Egy hat országra kiterjedő felmérés szerint a szállodaiparban uniós szinten évi 1,4 milliárd euró megtakarítás lenne elérhető, ha az ágazatban széles körűen használnák a zuhanyozóknál, a mosdóknál a vízfolyás-szabályozókat, valamint bevezetnék a szürke víz kezelését.

A HOTREC – az EU-tagországok szálloda és vendéglátó szövetségeinek ernyőszervezete – támogatásával a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége is részt vett a belga, a cseh az ír, a máltai és a szlovén szállodaszövetségek mellett abban a Malta Business Bureau (MBB) által kezdeményezett projektben, amelynek eredménye szerint uniós szinten a szállodaiparban évi 1,4 milliárd euró megtakarítás érhető el. A „Potenciális energia- és vízmegtakarítás az Európai Unióban vízáramlás-szabályozók révén, illetve az ún. szürke víz kezelésével" című jelentést június 12-én ismertette az MBB Karmenu Vellával, az EU környezetvédelmi biztosával La Vallettában, Málta fővárosában.

Karmenu Vella, az EU környezetvédelmi, tengeri és halászati ügyekért felelős biztosa az elkészült felmérés kapcsán azt hangsúlyozta, hogy „az EU egyre több tagországában a szükséges víz biztosítása növekvő problémákat okoz, ugyanakkor megfelelő technológiák felhasználásával könnyen lehet a helyzeten javítani. A most elkészült tanulmány eredményeit a Bizottság fel fogja használni."

A jelentés megállapításaival kapcsolatban a HOTREC elnöke, Susanne Kraus Wrinkler kiemelte: „Az Európai Unió szállodaiparában évi 1,4 milliárd euró költségmegtakarítás javítaná a hotelek jövedelmezőségét, versenyképességét. Ezáltal egy olyan ágazat pozíciója erősödne, amely élen jár a munkahelyek teremtésében, nagyban hozzájárul a gazdaság növekedéséhez."

A felmérésről készült összefoglaló szerint a jelzett jelentős költségmegtakarítást úgy lehetne elérni, ha az ágazatban széles körűen használnák a zuhanyozóknál, a mosdóknál a vízfolyás-szabályozókat, valamint bevezetnék a szürke víz kezelését. Az Európai Unióban mindenütt rendelkezésre állnak, beszerezhetők a vízfolyás-szabályozók, hozzáférhető a szürke víz kezelésének technológiája is. Ennek ellenére a felmérésben részt vevő szállodáknak csak 45 százaléka használ vízfolyás szabályozókat, s a szürke víz kezelése csupán a hotelek 1 százalékában valósul meg.

A felmérésben részt vevő szövetségek véleménye szerint a vízmegtakarítást elősegítő technológiák terjedéséhez szükséges lenne, hogy az ezeket gyártók kapacitása is növekedjék az Európai Unión belül, különösen, ami a szürke víz kezelését illeti. Így az EU tagországaiban növekedne a zöld munkahelyek száma, erősödne a víz tisztításával kapcsolatos kutatás és innováció, s kialakulna egy olyan iparág, amely potenciálisan jelentős exportot tudna produkálni az Európai Unión kívüli országok felé.

A vízmegtakarítást célzó két technológia széles körű alkalmazásával évente több mint 365 trillió liter vízzel fogyna kevesebb. Az áramlásszabályozók még azzal az előnnyel is járnak, hogy azok megtakarítást eredményeznek a fel nem használt víz melegítéséhez szükséges energiában, s ezáltal évente kb. 1,8 millió tonnával csökken a szén-dioxidkibocsátás is.

A most elkészült felmérés az MBB korábbi díjnyertes „EU LIFE + Investing in Water" projektjének a folytatása. Az abban a vízfelhasználás csökkentésére javasolt intézkedéseket figyelembe vették az Európai Eco-Label kritériumainál, valamint a „másodosztályú víz" sztenderdjének kialakításánál.

A Malta Business Bureau a most elkészült felmérésben részt vevő partnereivel közös álláspont kialakítására, s olyan kezdeményezésekre törekszik, melyek a vízfolyás-szabályozók és a szürke víz kezelésének széles körű elterjedését elősegítik. Joe Tanti, az MBB ügyvezető igazgatójának véleménye szerint „a javasolt technológiák terjedése hozzájárulna a zöld munkahelyek számának növekedéséhez, Európa egyik legjelentősebb gazdasági ága jövedelmezőségének javulásához, s egy jelentős exportpotenciált rejtő új iparág kialakulásához. Ezáltal stimulálná az EU gazdasági növekedését, miközben csökkentené a vízfelhasználást, a szén-dioxid-kibocsátást, az energiafüggőséget. A most elkészült felmérés kiváló példája annak, hogy környezetvédelmi intézkedések jelentős gazdasági haszonnal járhatnak."

A projektben hat EU-tagországból összesen 247 szálloda, közöttük Magyarországról 47 szálloda vett részt. Az ezek által képviselt 5,5 millió vendégéjszaka adatainak felhasználásával készült a felmérés.