Zöldít az AccorInvest, és ezzel a rászorulóknak is kedvez

Forrás: turizmus.com

 2023. március 07. 11:45

A vállalat tavaly úgy döntött, hogy kivezeti szállodáiból az egyszer használatos műanyagokat, a megmaradó termékeket pedig a Magyar Vöröskeresztnek ajánlja fel.

2022 végén döntött úgy az AccorInvest, hogy a fenntarthatóságot szem előtt tartva kivezeti szállodáiból az egyszer használatos műanyagokat, a megmaradó termékeket pedig a Magyar Vöröskeresztnek ajánlja fel. A karitatív szervezet ezeket a zömében higiéniai termékeket hajléktalanoknak és rászorulóknak juttatja el. Az AccorInvest részéről nem titkolt cél, hogy precedenst teremtsenek és más szállodákat is hasonló akciókra biztatnak.

Az AccorInvest február 24-én milliós értékű, két raklapnyi jótékonysági szállítmányt juttatott el a Magyar Vöröskereszt részére. A 81 karton a nélkülözők mindennapjait segítő, hasznos cikkeket, így szappant, testápolót, fésűt, fogápoló szettet, intim tasakot tartalmazott.

A Magyar Vöröskereszt az adományokat a menekülteket és hajléktalanokat ellátó intézmények, a rászoruló gyermekeket támogató Hétcsoda Élménytábor és a balatonboglári MVK üdülő, valamint a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat önkéntesei között osztja el. Segítségükkel mintegy ezer ember részesülhet a felajánlásból.

„Ez a projektünk azt mutatja meg, hogy a racionális működés egyszerre lehet zöld és társadalmi szempontból is hasznos. A fenntarthatóság iránti elkötelezettségünk miatt vezettük ki az egyszer használatos műanyagokat, ugyanakkor a megmaradó termékeket nem lett volna szívünk egyszerűen kidobni, inkább más megoldást kerestünk. Örülünk, hogy a Magyar Vöröskereszt személyében megbízható partner áll mellettünk és reméljük, kezdeményezésünk más szállodák számára is inspirációként szolgálhat” – emelte ki Kollin Gergely, a Mercure Budapest Korona szállodaigazgatója.

Balról jobbra: Kollin Gergely, a Mercure Budapest Korona szállodaigazgatója, Oravecz Ágnes HR Operations Manager és Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója

Fotó: Rohde Csilla Sophia

A Magyar Vöröskereszt és az AccorInvest közös története során nem először segítenek a rászorulóknak. 2020 decemberében más szállodákkal összefogva 9 tonna ruhát juttattak el a szükséget szenvedőknek, de előfordult olyan is, hogy az AccorInvest 140 munkatársa vett részt egy budapesti félmaratonon és a felkészülés során lefutott kilométerekkel adományt gyűjtöttek, amelyet később a hatvani Lesznai Anna Módszertani Intézménynek ajánlottak fel a segélyszervezet közreműködésével.

„Az AccorInvesttel régi, szép eredményeket felmutató partneri viszonyra tekinthetünk vissza. Mindig örömmel fogadunk adományokat, ebben az esetben pedig különösen, hiszen olyan termékekről van szó, amelyek, bár apróságnak tűnnek, de a rászorulóknak mégis nehézséget okoz a beszerzésük. A szerencsésebb helyzetben élők nem is gondolnák, mekkora örömet tud okozni egy-egy varró- vagy borotválkozókészlet” – tette hozzá Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója.

Az AccorInvest fenntartható törekvéseinek sorába jól illik a műanyagmentesítés is, ugyanis a szállodalánc minden tagja megkapta Magyarországon a „Zöld Szálloda” minősítést, a műanyag poharakat és egyéb piperecikkeket pedig már 2020 végéig kivonták a forgalomból. A fürdőszobákban adagolókat helyeztek ki, és vízszűrős csapokat telepítenek annak érdekében, hogy kevesebb palackozott víz fogyjon. A cégcsoport világszinten a 3R metódust (Reduce, Re-use, Recycle) alkalmazza, azaz csökkent, újrafelhasznál és újrahasznosít, sőt, olyan globális ESG stratégiát alkotott és alkalmaz, amelynek céljai közé tartozik többek között a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, valamint a körforgásos gazdaság gyakorlatának erősítése.