Zsidai Zoltán Roy: A koronavírus a budapesti vendéglátóhelyek felét eltörölte

Szerző: Lami Juli

Forrás: turizmus.com

 2022. március 09. 19:28

A Zsidai Groupnak Budapesten jelenleg egy tucat étterme, kávéháza van, valamint két boutique hotele, Marbellán pedig két étterem és egy bár tartozik a csoporthoz. Utóbbiakat 2017 óta a Kempinski Hotellel közösen üzemeltetik.

Korábban történt

A cég fontos elvének tartja, hogy minden étterem önállóan kell, hogy versenyképes legyen, azonban az elmúlt két év lezárásai több száz milliós veszteséget hoztak. Ennek finanszírozására a fejlesztésre szánt tartalékok sem voltak elegendőek, hitelre is szükség volt.

„Többgenerációs családi cégként egészen más időtávban gondolkodunk, mint egy egyszerű cég. Négy évtizedes múlttal hátunk mögött a jövő generációkért dolgozunk, valójában az ő cégüket gondozzuk, így fel sem merülhetett más megoldás, mint a jövő érdekében hozott súlyos középtávú áldozat” – mondja Zsidai Zoltán Roy, a Zsidai Group tulajdonos-ügyvezetője.

A Zsidai Group tíz éve foglalkozik kiszállítással, ez így volt a lezárások idején, és nem szűnt meg utána sem. „2021 tavaszán nagyon sokan kipróbálták a házhoz szállítást, és érdekes módon nagyon sokan abba is hagyták abban a pillanatban, amikor ki lehetett nyitni. Mi most is foglalkozunk házhoz szállítással, de helyén kezeljük. El nem tart bennünket, de kapacitás-kihasználtságot lehet vele javítani, továbbá fontos, hogy vendégeink számíthatnak ránk, ha nem tudnak otthonról kimozdulni.”

Zsidai Zoltán Roy: A budapesti vendéglátás 2023-24-ben térhet vissza a 2019-es szintre

Fotó: Zsiday Group

A cégcsoport vezetője azt is hozzátette, hogy az éttermi gasztronómia kulturális élmény is, ezt nem lehet házhoz szállítani. Ezért jött létre a Zsidai Home, amely tulajdonképpen az éttermi étel élelmiszerré alakításán alapul.

A cégcsoport a pandémia okozta extra kapacitásokat többek között arra is felhasználta, hogy séfjeivel kidolgozzon egy módszert, amelynek segítségével az éttermi ételt élelmiszer formába lehet önteni és szállítani, és utána otthon minél egyszerűbben, minél kevesebb munkával és minél rövidebb idő alatt ismét éttermi minőségű étellé lehet transzformálni.

A Zsidai Home-ban a legtöbb dolog vákuumcsomagolásban érkezik, „alkatrészekre” szedve, egyszerű főzési, melegítési instrukciókkal, hogy otthon egyszerű háztartási eszközökkel szinte azt a minőséget meg lehessen valósítani, mint egy étteremben.

„A szolgáltatás rendkívül népszerű, vendégeink megtanulták használni, sokan beépítették a mindennapjaikba. Sok új törzsvendégünk is lett ennek köszönhetően. A szolgáltatás jelenleg a Kifli.hu-n, akár 4 órás kiszállítással is elérhető. Hamarosan pedig bővíteni fogjuk, és a kiskereskedelemben is elérhető lesz” – teszi hozzá.

Zsidai Roy szerint a budapesti vendéglátás 2023-24-ben tér vissza a 2019-es szintre, reményei szerint azonban a rendkívüli túlkínálat, amely a pandémia előtti időket jellemezte, nem tér vissza.

„Felhígult a tulajdonosok köre, és sok olyan szereplő került a szakmába, aki nem hivatásszerűen, az üzlet mellett egyfajta kulturális küldetésként fogta fel a vendéglátást, hanem kizárólag azzal a céllal nyitott éttermet, hogy kivegyen egy boomoló piacból annyi pénzt, amennyit csak lehet. Az a tapasztalatom, hogy ez semmilyen iparágban nem egy hosszú távon működő stratégia, és biztos, hogy nem tesz jót a szektornak” – vélekedik Zsidai Roy, aki szerint a tisztítótűz a legtalálóbb kifejezés a most zajló folyamatokra. „A koronavírus a budapesti vendéglátóhelyek felét eltörölte, és amíg nem látjuk a negyedik hullám hatását, nem látjuk a végét sem.”

*

A Turizmus Café szerdai adásában Zsiday Zoltán Roy volt a vendégünk, a talkshow-ban családja vendéglátós múltjáról és saját indíttatásáról is sokat mesélt. Nézze meg a vele készült beszélgetést YouTube-csatornánkon!

(Borítókép: Zsidai Group)