Elismerések a Magyarországi Tájházak Szövetségétől

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 09. 09:57

A Magyarországi Tájházak Szövetsége szeptember 4-én, Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, a szervezet éves közgyűlésén kiosztotta az Év Tájházvezetője díjat, valamint a Szablyár Péter Emlékplakettet.

Az Év Tájházvezetője 2020-ban Dombi Alajosné, a Felpéci Tájház vezetője lett. A műemléki védelem alatt álló, családi lakóházas ingatlant 2002 óta birtokolja és gondozza a Felpécért Alapítvány, amelynek vezetősége – élén Dombi Alajosnéval – minden pályázati lehetőséget megragadott, és kereste az anyagi forrásokat ahhoz, hogy a felújítást el tudják végezni. Összefogásuk és kitartásuk, valamint a 2004. szeptemberi átadás előtt szervezett helytörténeti és néprajzi tábor eredménye tette lehetővé, hogy a tájház ma látható berendezése teljes egészében a felpéci emberek adományából jöhetett létre.

Év Tájházvezetője 2020-ban Dombi Alajosné, a Felpéci Tájház vezetője (középen)

Fotó: Magyarországi Tájházak Szövetsége

A tájház fenntartása, gondozása 2004 óta állandó feladatot ad az alapítványnak. Dombi Alajosné irányításával összehangoltan, felelősséggel – tulajdonosi szemlélettel – végzik hónapról-hónapra a folyamatos kisebb javításokat.

2006 nyarán egy új épületrésszel bővült a porta, ahol gyermekfoglalkozásaiknak méltó és infrastruktúra szempontjából alkalmas helyet alakítottak ki. A szakmai elvárásoknak is igyekeztek eleget tenni, így a 2008. évtől közérdekű muzeális kiállítóhelyként működik a Felpéci Tájház.

Új feladat és új lehetőség is adódott nemrégiben, egy pince-présház és a hozzá tartozó 2165 m2 szőlő és gyümölcsös adományával kiteljesedett tájházuk gazdasági egysége. A pince felújítása 2018-ban megtörtént az önkormányzat és a Kubinyi Ágoston Program forrásaival és a Népi Építészeti Nyári Egyetem résztvevőinek közreműködésével. A zsúpfedésű épülettel bővült a tájház kiállítótere, de a szőlő és gyümölcsös is a kiállítás részévé vált. Szintén a Kubinyi Ágoston Program segítségével 2019-2020-ban egyedülálló módon etnobotanikai kert kialakításába kezdtek, tájjellegű, hagyományos szőlőfajtákat, gyümölcsfákat ültettek helyben gyűjtött öreg fák oltóágait felhasználva, és mindezt az élményszerű oktatás szolgálatába állítva.

Évről évre nő a látogatottság – főként az óvodai és diákcsoportok részéről –, de szerencsére vannak felnőttek is, akik egyre nagyobb számban érkeznek a Felpéci Tájházba.

A Szablyár Péter Emlékplakett boldog tulajdonosa 2020-ban Novák Lászlóné, a Szadai Tájház vezetője (középen)

Fotó: Magyarországi Tájházak Szövetsége

A másik elismerés tulajdonosa Novák Lászlóné, a Szadai Tájház vezetője, akinek a Magyarországi Tájházak Szövetsége által alapított Szablyár Péter Emlékplakettet adták át.

Novák Lászlóné néprajzkutató, etnográfus, aki a Kulturális Alapítvány Szadáért munkáját segítve a Tájházszövetséggel folyamatosan együttműködve a szadai kulturális élet egyik meghatározó alakja lett.

Feladatai, tevékenysége nagyon sokfelé ágaznak. Gondoskodik arról, hogy a Szadai Tájház minden évben bekapcsolódjon a Magyarországi Tájházak Szövetségének országos programjába, a Tájházak Napjába, valamint a Cselekvő Közösségek – aktív közösségi szerepvállalás című projekt által kezdeményezett, szintén országos, egyhetes programsorozatába, a Közösségek Hetébe. Helyben végzett kutatásainak eredményeit sikeresen emeli be a tájházi programok háttéranyagába, így a rendezvényeik még hitelesebbek, tudományos igényűek.

Tájház Szadán

Fotó: Magyarországi Tájházak Szövetsége

A szadai népi kultúrával már iskolaigazgatóként is sokat foglalkozott, kezdeményezésével és irányításával ekkor kezdték el gyűjteni a paraszti életmódhoz tartozó használati tárgyakat és szokásokat egyaránt. A jelenlegi épületet az önkormányzat 2008-ban vette meg, és 2009-ben már meg is nyílt. Berendezésének jellege és átgondoltsága komoly szakmai ismeretekre és jártasságra vall.

Az enteriőrnek berendezett tisztaszoba és konyha mellett az egykori lakószoba lett az időszaki kiállítások helye, melyek a legkülönbözőbb tudományos és művészeti területekre terjednek ki. A sikeres gyűjtések miatt ezt a helyet is kinőtte a gyűjtemény, így pályázati forrásból bővítésre, karbantartásra, restaurálásra is jutott. A tájház fennállása óta folyamatosan bővül, az újabb és újabb tárgyakat pedig nagy gonddal kezelik a község lakói Novák Lászlóné Gréti szakmai irányításával.