Az év TOP 50 szakembere a turizmusban – Széll Tamás

Forrás: turizmus.com

 2017. február 09. 17:42

Negyedszer vállalkozunk arra, hogy bemutassuk azt az 50 személyt, akik az elmúlt évben a legnagyobb befolyást gyakorolták a magyar turizmusra. A 2016-os listára, amelyen 19-en szerepelnek negyedszer, 9 új név is felkerült, sorozatunkat az ő bemutatásukkal kezdjük.
Európa-bajnok séfünkkel készült interjúnk idején – január első napjaiban – még nem volt ismert a lyoni világbajnokság eredménye, és az sem tudtuk még, hogy Széll Tamás elnyeri Az év gasztronómusa címet.

A Bocuse d’Or európai győztese azt vallja a sikerről, hogy titka „alapvetően az önmagukba és az ételeinkbe vetett hit.”

Kifejezetten rossz evő gyerek volt, de amikor nagyszüleivel egy házba költöztek, a veteményeskert és a házi fogások meghozták az étvágyát. Majd amikor környezetéből többen is külföldre mentek szakácsnak, és sikerekkel telve érkeztek haza, eldőlt pályaválasztása.

Szakácstanulóként gyakorlatra a Kempinski Hotel Corvinus Budapestbe került, Hamvas Zoltán tanítványaként. Itt verbuválódott össze az a csapat, amely később megnyitotta az Onyxot, 2011-ben pedig megszerezte Magyarország második Michelin-csillagát.

2013-ban első magyarként jutott ki a Bocuse d’Or világdöntőjére és azonnal gasztrotörténelmet írt, hiszen korábban soha nem sikerült még Lyonban debütáló csapatnak a legjobb 10 közé kerülnie. A következő megmérettetést nem vállalta, de aztán 2015-ben élt a korábbi Bocuse d’Or-versenyzőknek felajánlott „zöldkártyával”, így selejtező nélkül jutott be a hazai döntőbe. A tavaly februári nemzeti válogatót úgy nyerte meg, hogy már akkor is tudatosan az európai versenyre készült. Commis-jának a  hazai válogatót szintén megnyerő Szabó Kevint választotta, akivel már az Onyxban is együtt dolgoztak, és azóta is kiváló párost alkotnak. Coachként Vomberg Frigyes, csapatkapitányként, illetve másodcoachként Szulló Szabina áll mellette. A Magyar Bocuse d'Or Akadémia tanácsadójaként Rasmus Kofoed is segíti a csapatot, aki a Geranium, az első három Michelin-csillagos koppenhágai étterem tulajdonos-séfje, és korábban a Bocuse d’Or dobogójának mindhárom fokán állt már.

Széll Tamás

Fotó: Dombóvári Judit

A Bocuse d’Or májusi európai versenye előtt Tamás azt nyilatkozta, szeretne a „skandináv keménymag” közelébe kerülni. Sikerült. Hazai pályán fölényes győzelmet aratott – 53 ponttal szerzett többet, mint a második helyezett norvégok, míg a többi csapat között 10 pontnál kevesebb különbség mutatkozott.

A májusi diadal után rövid pihenő következett, de júliusban Tamás és Szabina, valamint Hamvas Zoltán úgy érezték: a Bocuse-felkészülés minden energiájukat felemészti, ezért nem tudják tovább folytatni munkájukat az Onyxban. Augusztusban Tamás könyvet is írt életéről, majd a nyár végén elkezdődött a felkészülés a januári, lyoni döntőre. Ennek során – az európai döntőhöz hasonlóan – a csapatok hermetikusan elzárt környezetben, szigorú titoktartás mellett gyakorolták és tökéletesítették az egyes elemeket a Bocuse d’Or Akadémia speciális, a versenykörnyezetet imitáló budai konyhájában. „A receptekhez bárhonnan képes vagyok ihletet meríteni, egy-egy eszköz vagy technológiai folyamat egyaránt elindíthatja a fantáziámat. A felkészülés azonban olyan, mint egy festmény: befejezni nem lehet, csak abbahagyni” – mondta a verseny előtt.

A teljes cikket Az év 50 legbefolyásosabb személye a magyar turizmusban című kiadványban olvashatja.

A kiadványt ITT rendelheti meg >>

Széll Tamásról további információkhoz juthat az Arcok rovatunkban.