BKF Award of Excellence in Tourism Education kiválósági díj Lengyel Mártonnak

Forrás: turizmus.com

 2015. május 11. 21:56

Életmű díjjal tiszteleg Dr. Lengyel Márton munkássága előtt a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola. Az áprilisban odaítélt elismerést sajnos egészségi állapota miatt már nem vehette át a BKF egykori dékánja, aki a turizmus meghatározó alakja, és nemzetközileg elismert professzora volt.

Az Award of Excellence díjjal a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola az oktatásában és a tudás átadásában elkötelezett és kiemelkedő munkásságú szakemberek elismerését tűzte ki célul. A díjat 2015-ben dr. Lengyel Mártonnak adományozta a BKF a hazai turizmus és turizmusoktatás szolgálatában kifejtett életműve elismeréseként.

Dr. Lengyel Márton számos turisztikai tankönyv, hazai és nemzetközi tanulmány szerzője, a magyar turizmus kiemelkedő szakembere, ikonikus alakja volt. Elévülhetetlen érdeme, hogy gyökeresen megváltoztatta a magyar turisztikai piacot, munkája eredményeként hazánkban először valósult meg tudatos fejlesztés a turizmusban.

A Heller Farkas Főiskola rektoraként, majd a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola dékánjaként igazi stratégiai beállítottságú, elhivatott szakemberként adta át tudását a turisztikai szakma következő nemzedékének. Mentorként több ezer diák és hallgató útját egyengette, elkötelezettségét, a szakma- és a kultúra szeretetét is átadva nekik. Különös érzéke volt a fiatal tehetségek felismerésében, akiket minden igyekezetével támogatott. Nevéhez fűződik a hazai mesterszintű turizmusoktatás valamint a térségi desztinációs menedzsment felsőoktatási szintű oktatásának meghonosítása is.

Betegsége miatt a díjat sajnos személyesen már nem vehette át. Szellemiségét és emlékét megőrizzük. A BKF Dr. Lengyel Mártont saját halottjának tekinti.

 

Pályafutása

1968 óta dolgozik a turizmusban

1968-1978 között az Országos Idegenforgalmi Tanács közgazdásza

1978-1986 között az Országos Idegenforgalmi Hivatal vezető-helyettese

1981-ben kezdeményezésére megalapítják a Budapesti Tavaszi Fesztivált

1986-1990 között Madridban az Idegenforgalmi Világszervezet munkatársa és kutatója, valamint a szervezet oktatási vezetője

1990-2001 között a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem turizmuskutató csoportjának vezető docense

1993-2012 között a Magyar Turisztikai Egyesület alapító elnöke

2001-2005 között a Heller Farkas Főiskola főigazgatója, 2005-2009 között az intézmény rektora volt

2002-2010 Országos Idegenforgalmi Bizottság tagja

2009-2010 között a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Heller Farkas Turisztikai és Gazdasági Karának dékánja

Díjak és titulusok

A közgazdaságtudományok kandidátusa (1992)

Pro Turismo-díj (1998)

A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (2005)

A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (2006)