Búcsúzunk Vas Szilvitől

Forrás: turizmus.com

 2017. február 22. 15:48

Antolik Szilvia, azoknak, akik régebben is ismerték, „a Vas Szilvi”, hosszan tartó, súlyos betegség következményeként, fájdalmasan fiatalon, február 20-án az öröklétbe távozott.

Nem azért fogalmazunk szokatlanul patetikusan, mert így szól a családi gyászközlemény is, hanem azért, mert egy ilyen személyiség nem halhat meg. Akik ismerték, azok tudják, akik nem ismerték, azok nézzék meg a képet, ami nem egy beállított jelenet, amit nem profi fotós készített, hanem egy spontán elkapott pillanat: ilyen egy mindig derűs, mindenkinek örömet sugárzó ember.


Szakmai életútja szerint, 1993-tól vezette a szegedi Rétes Rozi üzletet. Itt tanulta ki – Panci néni mellett – a réteskészítés titkát. Mindent a hagyományos kézi technológiával készítettek, csak a kemence volt elektromos. Naponta 2000 db rétes került ki a kezük alól. Szilvi, kiváló képességeinek köszönhetően, üzletvezetőből hamarosan társtulajdonos lett, s az üzletet is átnevezte Hatos Rétesnek, utalva a tészta rétegeire.

Társával, aki életében is párja, Antolik Andrással 1998-ban kaptak egy felkérést, hogy készítsenek rétest egy szabadtéri rendezvényen. Az egyszeri kihívásból életforma lett, s attól kezdve – a család mellett – a rétesfesztiválok töltötték ki munkásságukat.

Bejárták széltében-hosszában az országot, később szinte egész Európát Tiranától Párizsig, s vitték a hírét a magyar rétesnek.

2008-ban úgy érezték, tapasztalataik megérettek arra, hogy belevágjanak az első, saját szervezésű fesztiválba, szűkebb hazájukban, Újszentiván faluban. Azután, 2010-től már sokkal nagyobb hazai- és külföldi vendégseregnek örömet okozva, Mórahalmon rendezték meg évente a fesztivált.

2014-ben létrehozták a Rétes Műhelyt, ahol az érdeklődőket megtanították a réteskészítés mesterfogásaira.

Szilvi sok százezredik rétese is kézzel készült, s mindegyikhez járt tőle egy mosoly, egy kedves szó is…

Barátai, kollégái március 2-án, 15 órakor, Szegeden, az Újszegedi Református temetőben (Makai út 224.) vehetnek tőle végső búcsút.