Elhunyt a Theo Tours alapítója

Forrás: turizmus.com

 2019. december 19. 14:59

79 éves korában váratlanul elhunyt Szkevisz Theodorosz, a Theo Tours alapítója, tolmács és idegenvezető, a magyarországi görög közösség egyik oszlopos tagja.

A szakember pályafutását Sianos Tamás görög nemzetiségi szószóló foglalta össze a közösségi médiában, az alábbiakban ebből idézünk:

Szkevisz Theodorosz

Fotó: Facebook

Szkevisz Theodorosz Északnyugat-Görögországban, a Lia nevű faluban látta meg a napvilágot 1940. február 14-én. A görög polgárháború idején nagyon sok gyermeket kimenekítettek a borzalmas életkörülmények elől a testvérháború baloldali résztvevői. Szkevisz Theodorosz sok más falubeli gyermekkel együtt 1948. április 1-jén lépte át a görög-albán határt, majd több hónapos albániai és jugoszláviai tartózkodást követően december 22-én érkezett meg Romániába. Nagyváradra került, de a családegyesítés révén öccsével, Kosztasszal Magyarországra telepítették őket.

Az ELTE történelem-orosz szakán bölcsésztanulmányokat folytatott, később felvette a román szakot is. Első alkalommal 1963. május 9-én dolgozott tolmácsként. Általában görög és román nyelveken tolmácsolt, ritkábban oroszul is fordított. Elvégezte az idegenvezetői tanfolyamot is, ő volt az első hivatalos görög nyelvű idegenvezető Magyarországon.

Tolmácsként sok görög és ciprusi politikussal találkozott, többek között Makariosz ciprusi érsekkel is, illetve Vasziliu Jorgosz ciprusi köztársasági elnökkel, de görög köztársasági elnökökkel, illetve Melina Merkurival is volt szerencséje találkozni.

Idegenvezetőként már 1964-ben belekóstolt a turisztikai szakmába, majd 1966-tól 1985-ig az IBUSZ-nál dolgozott csoportvezetőként. A Szovjetunió, Ciprus, Törökország és Görögország tartoztak hozzá, mint célországok, amelyekkel a ki- és beutaztatást bonyolították. 1985 és 1989 között a Volántourist főosztályvezetője volt.

A rendszerváltást követően részt vett a Colossus Travel megalapításában, mígnem 1992-ben megalapította saját utazási irodáját, a Theo Tourst, amelyet 1994-ben a Görög Idegenforgalmi Szervezet a magyar–görög turisztikai kapcsolatok fejlesztésében játszott kiemelkedő szerepéért tüntette ki.

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) 2011-ben „Az Év Irodája” címet is odaítélte a Theo Toursnak. Az irodát 26 év sikeres működés után, idős korára tekintettel, 2018-ban értékesítette.

A Magyar Jogász Szövetség díszoklevelének és a Magyar Közalkalmazottak Szakszervezeti Szövetsége Bibó István-díjának tulajdonosa.

Az 1996-ban alakult Görög–Magyar Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Kamara alapító tagja, 2003-ig annak alelnöke. 1995–2003 között a Görög Országos Önkormányzat és a Fővárosi Görög Önkormányzat elnökhelyettese, majd 2003–2007 között a Görög Országos Önkormányzat elnöke.

A Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata 2015-ben tiszteletbeli elnökévé választotta. Sianos Tamás, az Országgyűlés görög nemzetiségi szószólója életművének elismeréséért 2019-ben a Nemzetiségekért Díjra javasolta Szkevisz Theodoroszt.