Elhunyt Bokody József

Forrás: turizmus.com

 2020. november 05. 11:43

Életének 93. évében, hosszan tartó, súlyos betegség következtében elhunyt Bokody József, a vízi túrázás és a természetjárás ismert és elismert szakértője, az Országos Kéktúra mozgalom egyik alapítója.

Bokody József hamvait november 11-én, 10.45 órakor az Új Köztemetőben (1108 Budapest, Kozma u. 8-10) helyezik örök nyugalomra – tájékoztatta szerkesztőségünket a gyászoló család.

Bokody József az Országos Idegenforgalmi Hivatalban és a Dunakanyar Intéző Bizottságnál, majd ezek utódszervezeteinél szolgálta a vízi turizmus ügyét, évtizedeken át, egészen a 2000-es évek elejéig.

Bokody József (1928–2020)

Fotó: Bokody család

2002-től a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán a szakirányként választható vízitúra szervező és túravezető tanfolyam vezetője és előadója volt.

Vízi-turisztikai szakértőként számos cikket publikált tudományos folyóiratokban és szakmai magazinokban, s szerzőként jegyez számos szakkönyvet is.

A gyászoló család arról is tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy Bokody József volt a Nemzetközi Duna Túra egyik ötletadója, a Magyar Hidrológiai Társaság Vízügyi Történeti Bizottságának tiszteletbeli tagja, az Országos Kéktúra mozgalom egyik alapítója, a Nemzetközi Tisza Túra kezdeményezője, valamint éveken át a Magyar Cserkészszövetség országos vízi vezetőtisztje. Ő volt, 17 éven át, a nemzetközi Duna Túra magyarországi szakaszának a főszervezője is.

Élete során számos emlékplakettel, kitüntetéssel ismerték el kiemelkedő munkásságát.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.