Elhunyt Csizmadia László, a BGF KVIK nyugalmazott főigazgatója

Forrás: turizmus.com

 2020. november 06. 11:12

November 5-én elhunyt Csizmadia László, a BGF KVIK nyugalmazott főigazgatója. Az intézmény a szakembert saját halottjának tekinti.

Dr. Csizmadia László a BGE KVIK jogelőd intézmények, a Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolának az 1993 és 2002 közötti időszakban főigazgatója volt – tájékoztatta lapunkat a BGE KVIK.

A jogi végzettség megszerzése után megszerezte a szakács, felszolgáló, portás szakmai képesítéseket is. A HungarHotels egri önelszámoló igazgatói székét váltotta fel 1968-ban a főiskola elődintézményének docensi székéért.

Csizmadia László (1937–2020)

Fotó: BGE

Kezdetben a Vendéglátás Szervezése Tanszéken oktatott, majd főiskolai tanárként átvette 1995-ben az Idegenforgalmi Tanszék, valamint a Vendéglátó és Idegenforgalmi Intézet vezetését.

Főigazgatóként a főiskola eurokonform idegenforgalmi tanterveinek kidolgozásában és ezek magyar, angol, valamint német nyelvű bevezetésében (1994), valamint a főiskola nemzetközi kapcsolatainak kiépítésében vállalt meghatározó szerepet, továbbá a főiskola szakmai kapcsolatainak szélesítésében is jelentős szerepe volt.

Több társadalmi és szakmai szervezetnek is tagja volt, szívügyének tekintette a kárpát-medencei és a magyar kulturális hagyományok megőrzését, ezek megismertetését, terjesztését.

Jelentős szerepe volt a kar jogelőd intézményének fejlesztésében, tevékenységének köszönhetően a KVIF a 90-es évek végére a közgazdasági tárgyak integrált oktatását elérő, az oktatott idegen nyelvek országos akkreditációját elsőként megszerző, a gazdasági nyelvvizsgaközpont alapjait lerakó, korszerű informatikai központtal és hálózattal, jól működő tanüzemekkel és laboratóriumokkal rendelkező, hazai és nemzetközi viszonylatban is elismert, keresett szakfőiskola lett.

Vezetésével indult az önálló idegenforgalmi szakképzés kiszélesítése hazánkban, munkássága során sokat fáradozott a magyar vendéglátó , szálloda és idegenforgalmi szakma fejlesztéséért, tevékenységével nagymértékben járult hozzá, hogy az intézmény az ország első számú turizmus-vendéglátás főiskolai, majd egyetemi képzése legyen.

Áldozatos munkájáért a BGE az Arany Pecsétgyűrű kitüntetéssel ismerte el munkáját. A magyar turisztikai ágazatban ma sikeresen dolgozó szakemberek legnagyobb része az általa magas színvonalon vezetett intézményből került ki.

Munkakörén túl végzett szakmai és társadalmi szolgálatai és teljesítménye, az életművének másik, nem kevesebb megbecsülést érdemlő része. A „Les Clefs d’Or” International Concierge – „Aranykulcs” Nemzetközi Portásképző Intézet igazgatója, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnökségi tagja, valamint a Közép-Duna-vidéki Régió Igazgatósága és az Országos Idegenforgalmi Bizottság tagja volt.

Több hazai és nemzetközi szakmai és civilszervezet tagja, alapítója, vezetője volt: Magyar Bor Akadémia, Prímási Borrend, Magyar-Svájci Továbbképző Intézet Alapítvány, Európai Tanulmányok Intézet Alapítvány, Értelmi Sérültek Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országok Szövetsége, Falusi és Agroturizmus Szövetsége.

Csizmadia László szeptemberben a Magyar Vendéglátók Ipartestületétől megkapta a 2020. évi Gundel Károly-díjat, amely a hazai gasztronómiai díjak közül egyedüliként széleskörű szakmai együttműködésen alapszik. A Kitüntetési Bizottság, 13 szakmai szervezet, 3 intézmény delegáltjai, a Gundel Étterem, valamint a Gundel-család képviselője döntenek a jelöltek munkássága alapján a díjazottak személyéről. Idén 15 jelölt közül választották ki azt a személyt, akit méltónak találtak a „szakma Kossuth-díjára”.

 

Csizmadia Lászlót a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kara saját halottjának tekinti, temetésének részleteiről később adnak hírt.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kapcsolódó cikkek

BGE–COVID 1:0

2020. július 01.