Elhunyt Gellai Imre

Forrás: turizmus.com

 2017. január 08. 14:06

Rövid lefolyású, de súlyos betegség következtében, január 6-án elhunyt dr. Gellai Imre, a turisztikai szakma ismert és elismert szereplője.

A legtöbben talán a Danubius szállodalánc vezérigazgatójaként, vagy az Országos Idegenforgalmi Hivatal elnökeként emlékeznek rá. Hosszú pályafutását 1956-ban kezdte. Különböző budapesti vendéglátó-ipari vállalatoknál  dolgozott, eleinte mint italmérő, később üzletvezető, termelési osztályvezető, majd áruforgalmi főosztályvezető.

1965-ben közgazdász diplomát szerzett.

1970-ben a Pest-Budai Vendéglátóipari Vállalat kereskedelmi igazgatója lett, majd 1976-tól a Belkereskedelmi Minisztérium főosztályvezető-helyettese, később főosztályvezetője.

1983-ban nevezték ki a Danubius Szálloda és Gyógyüdülő Vállalat vezérigazgatójává.

1989-től 1991 januárjáig az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium főosztályvezetője, majd az Országos Idegenforgalmi Hivatal elnöke volt.

1991-től az Első Magyar Játékkaszinó Kft. vezérigazgatójaként, 1992-től a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségi tagjaként hasznosította tapasztalatait.

Oktatott és elemzéseket publikált, valamint, létrehozta a turisztikai menedzserképzést támogató Dr. Gellai Imre Alapítványt.

A Szervezési és Vezetési Tudományos Társaság (SzVT) - Turisztikai Szakosztályának több mint tíz évig, egészen haláláig volt az elnöke. Jelentős szerepe volt az év idegenforgalmi oktatója díj létrehozásában. Oktatóként hosszú évek óta segítette a Budapesti Gazdasági Egyetem, Turizmus Intézeti Tanszékének munkáját, mint óraadó tanár és államvizsga bizottsági tag.

Közvetlenül halála előtt még várták államvizsgáztatni.

Néhány éve az Aquaprofit Zrt. tanácsadójaként is dolgozott, szakterülete volt az egészségturizmus.

Részt vállalt a turizmus ágazat civil kezdeményezéseiben is. A rendszerváltás után alapító tagja volt a Magyar Turisztikai Egyesületnek (MATUR).

Gellai Imre 84 évet élt.