Elhunyt Gyökössy Gyula, a HungarHotels volt vezérigazgatója

Forrás: turizmus.com

 2024. június 29. 11:31

Gyökössy Gyula, az egykori HungarHotels (Hungária Szálloda és Étterem Vállalat) vezérigazgatói posztja mellett, három éven át a Magyar Szállodaszövetség elnökeként is tevékenykedett.
gyokossy_gyula

Gyökössy Gyula (1933–2024)

Fotó: Turizmus Online / Gyökössy Gyula családja

Gyökössy Gyula a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen közgazdász szakon szerzett diplomát, később itt is doktorált.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége 50. születésnapjára készült jubileumi kiadvány szerint 1956-ban került a vendéglátóiparba dolgozni, 1960-ban a Belkereskedelmi Minisztérium Vendéglátóipari Főigazgatóságának titkársági vezetője, később osztályvezetője, majd 1966-tól a Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főosztály helyettes vezetője. 1978-ban az akkor alakult Országos Idegenforgalmi Hivatal szállodai osztályvezetője. 1981-ben vette át a HungarHotels szállodaláncot és annak vezérigazgatójaként 1990-ben ment nyugdíjba.

Az 1979-ben kezdődő osztrák szállodaépítési hitel segítségével épült meg 1982-ben a Fórum Szálloda, teljes felújítás és bővítés történt a Béke, az Erzsébet és a Flamenco szállodákban, valamint a Grand Hotel Hungáriában. A soproni Lövér Hotel is ennek a hitelkonstrukciónak köszönhetően újult meg. A balatoni szállodák sorában építettek uszodákat.

Gyökössy Gyula vezetésének időszakában terjeszkedett a HungarHotels külföldön is. 1985-ben megnyitották Bécsben a Hungária szállodát. 1986 és 87-ben Münchenben bérleti szerződéssel két saját szállodát üzemeltettek, és Grúziában, Gudauriban sportszállodát működtettek. A HungarHotels több turisztikai képviseletet is ebben az időben nyitott meg külföldön.

Gyökössy Gyula 1987–1989 között, három éven keresztül vezette a Magyar Szállodaszövetséget.

2002–2012 között a Hegyvidék Üdülőszövetkezet elnökhelyettese.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.