Elhunyt Hertzka György

Szerző: Szebeni Zsolt

Forrás: turizmus.com

 2022. december 28. 15:48

Karácsony előtt néhány nappal, 87 éves korában elhunyt Hertzka György, a turisztikai szakma legendás alakja.

Hertzka György 1935-ben Párizsban született, és édesanyjával csak a II. világháború után költözött Magyarországra. Anyanyelvi szinten beszélt franciául, de az orosszal is elboldogult.

Szakmai pályafutását 1956-ban az IBUSZ-nál kezdte kézbesítőként, később vízumügyintéző, irodai pultos, majd túraszervező lett. Nagy sikereket ért el a többnyelvű városnézések bevezetésével, de nem kevésbé az „Út az ismeretlenbe" elnevezésű, egynapos belföldi kirándulásokkal, ahol a résztvevők nem tudhatták, hová viszi őket a busz azon a napon.Legtöbben persze a rendezvényszervező, kongresszusi résztvevőkről gondoskodó, művészegyütteseket, sportolókat és komplett csapatokat utaztató, Pro Turismo díjjal is kitüntetett Hertzka Györgyöt ismerik. Világhírű művészekről, és nem kevésbé ismert sportolókról gondoskodott, ugyanis nemcsak az utazásukat és a szállásukat szervezte, hanem a programjaikat, többek között a próba- és az edzéslehetőségüket is intézte.

S ez így volt azután is, amikor 1989-ben megalapította a Budatours nevű saját utazási irodáját. A cég ma is áll a lábán, csak immáron jó néhány éve fia, Hertzka András ügyvezetésével.

Hertzka György (középen) fiával, Andrással (balra) és unokájával, Olivérrel (jobbra), aki immár a család, illetve a Budatours harmadik generációját képviseli

Fotó: privát fotó

Hertzka György búcsúztatását január 23-án 13 órakor tartják Budapesten, a Farkasréti temető Makovecz-ravatalozójában.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.