Elhunyt Kardos Endre

Forrás: turizmus.com

 2015. április 29. 12:22

Türelemmel viselt, gyógyíthatatlan betegség következtében, április 29-én, 65 éves korában elhunyt Kardos Endre.

 

„Kardosbandi", ahogyan kollégái és barátai emlegették őt, négy és fél évtizedet dolgozott aktívan a turizmusban, két évvel ezelőtti nyugdíjba vonulásáig. Érettségi után a debreceni Aranybika Szállodában londinerként kóstolt bele a szakmába, majd a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola idegenforgalmi szakának nappali tagozata elvégzése után, 1974-től, több mint 20 évet töltött az IBUSZ-nál. Először az Egyéni Kiutazási osztály referense volt, majd 1980-83 között a vezérigazgatói titkárságot vezette.

1983-tól 88-ig az IBUSZ Stockholm kereskedelmi utazási irodájának volt igazgatója. Budapestre visszatérve, 1988-90 között az IBUSZ Kiutazási osztályának (Nyugat-Európa és tengerentúl) vezetője lett.

1990-től 1993-ig az IBUSZ Chicago MICE Office vezetője volt, majd onnan hazatérve,  újabb 2 évet töltött az IBUSZ Utazási Irodák Kft-nél, annak marketing igazgatójaként. Ezután, 1995-től kipróbálta magát a magánszektorban is: 3 évig a Mirage Kft. ügyvezetője volt, utazási iroda és marketing szaktanácsadással foglalkozott.

1998-tól a Budapest-Közép-Dunavidék turisztikai régió főtitkára lett, amely 2000-ben a Magyar Turizmus Zrt. irányítása alá került és Budapest-Közép-Dunavidék regionális marketingigazgatóság néven működött tovább, amelynek igazgatói tisztét Kardos Endre látta el, egészen 2008-ig. Ezt követően három évig Londonban képviselte az MT Zrt-t, majd 2011 nyarától az USA-ban vezette a nemzeti marketing szervezet képviseletét.

2000-től, egészségi állapota megromlásáig turisztikai marketinget tanított a Budapesti Gazdasági Főiskola angol tanítási nyelvű karán. 2008-ban Pro Turismo díjjal tüntették ki.

Február elsején, a turisztikai évadnyitó gálán barátai még láthatták mosolyogni Kardosbandit,  most, április végén pedig már a temetésén tudnak csak adózni emlékének.

Kardos Endrétől április 30-án, csütörtökön, 15 órakor vesznek végső búcsút, Budapesten, a Kozma utcai izraelita temetőben (1108 Budapest, Kozma u. 6.).

Régi barátja és kollegája, Strompf Klára az alábbi összeállítással emlékezik rá: