Elhunyt Szolnok Péter

Forrás: turizmus.com

 2022. március 28. 09:41

Szolnok Péter, a TAP Air Portugal értékesítési menedzsere, a légiforgalmi szakma egyik legrokonszenvesebb szakembere türelemmel viselt súlyos betegség után, életének 60. évében elhunyt.

Szolnok Péter neve teljesen összefonódott a TAP-pal és Portugáliával. Úgy gondolta, és ez minden tettében megnyilvánult, hogy ő nemcsak egy légitársaságot képvisel, hanem sokkal inkább magát Portugáliát, mint desztinációt. Folyamatosan mindenkit arra biztatott, hogy menjen és fedezze fel az ország szépségét, és ha teheti, Madeira, az Azori-szigetek és Brazília látnivalóit is.

Életét, pályafutását meghatározták ifjú évei. A pesti belvárosból 3 évesen Rio de Janieróba került diplomata szülei révén. Latin-Amerika iránti vonzalma akkor mélyült el igazán, amikor középiskolásként négy éven keresztül Caracasban, Venezuelában élt családjával. Itt sajátította el a latin életérzést és mentalitást, a pozitív hozzáállást és lazaságot, amely végigkísérte egész életét.

A betegségét méltósággal viselő Szolnok Péter itt olyan, mint amilyennek sokan szerették, mosolygós és bizakodó

Fotó: privát fotó

Egyetemi évei alatt, 1983-ban fordult érdeklődése a légi közlekedés felé. Először a Malév jegykezelője, de magabiztosságával, remek szervezőkészségével gyorsan a légitársaság 20 fős, jövőgenerációs csapatába került. A következő mérföldkő karrierjében, amikor a Malév barcelonai állomásvezetője lett, majd 1992-től, az olimpia évétől már a Malév egész éves járatát irányította egy személyben, mint állomásvezető és mint az általa kialakított barcelonai iroda vezetője. A négyéves külképviseleti munka után a Malév belföldi értékesítési osztályának élére került. Soha be nem gyógyuló seb maradt számára, amikor – a légitársaság új vezetésének döntése alapján – meg kellett válnia a Malévtól.

2003-ban megvalósult újabb álma: a TAP Portugal vezérügynöki képviseletének regionális vezetőjévé nevezték ki. 2004. július 1-jén leszállt az első TAP-járat Budapesten, majd nem sokkal később Bukarestben. Ezzel elindult egy 18 évig tartó, nehézségektől sem mentes sikerszéria.

Péter kiadónk, a Turizmus Kft. munkáját is segítette, amikor néhány éven át a Business Traveller Hungary légügyi rovatának külső szakértőjeként adott praktikus és bennfentes tanácsokat nemcsak üzletembereknek, hanem mindenkinek, aki ugyanúgy a repülés szerelmese, mint ő volt.

Kollégája, egyben társa, Kovács Maya így emlékezik szakmai munkásságára, példaértékű kitartására:

„Rendkívül érzékeny, széplelkű, segítőkész, szerethető személyiség volt, aki mindenkivel pillatanok alatt megtalálta a közös hangot. Számtalan szakmabeli vehetett részt a Péter által szervezett, igazán tartalmas study tourok egyikén, nagyon sok kolléga a barátjának tekintette. Betegségét próbálta titkolni, a kezeléseket is fegyelmezetten, az egészről szinte tudomást sem véve végezte. Emberi tartása és hihetetlen kitartása élete utolsó percéig elkísérte."

Szolnok Péter március 26-án aludt el örökre, nem sokkal azt követően, hogy utolsó útjáról, Portugáliából hazatért. Temetéséről később adunk hírt.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.