Elhunyt Vránich István

Szerző: Szebeni Zsolt

Forrás: turizmus.com

 2023. január 18. 14:44

A soproni turizmus és sportközélet legendás alakja, Vránich István január 16-án, 80. életévében hunyt el.

Vránich István (1943–2023) neve egybeforrt szeretett szülővárosával. A vendéglátóipari diploma megszerzése után rögtön Sopronban kezdett dolgozni, a Deák Étterem vezetőjeként.

Ezután 1982-ben, már szállodaigazgatóként megnyitotta és nemzetközileg ismert házzá tette az osztrák hitelkonstrukció keretében épült Lövér Hotelt.

Hosszú éveken át vezette a Lövéren kívül többek között a Hotel Palatinust, a Hotel Pannóniát (megtévesztő lehet, de a szálloda soha nem tartozott a Pannónia Szállodavállalathoz), a Gambrinus Éttermet, a Borostyán Cukrászdát és egyéb vendéglátóhelyeket is magába foglaló HungarHotels Soproni Önálló Egységet.

VranichIstvan

Vránich István (1943–2023)

Fotó: Pluzsik Tamás

A Hotel Lövér igazgatója maradt akkor is, amikor a 90-es évek közepén a Danubius Hotels privatizálta a HungarHotels vállalatot. Ő irányította a szállodát egészen 2003-ban bekövetkezett nyugdíjba vonulásáig.

A turizmushoz és vendéglátáshoz azonban ekkor sem lett hűtlen: ő vezette a Danubius kísérleti szakmai oktatási intézményét, amely Sopronnak, sőt az ország más részeinek is szakácsok, cukrászok és felszolgálók százait képezte, egészen 2017. évi bezárásáig. Ezt a hagyományt, ezt a tevékenységet ma már fia, Ifj. Vránich István viszi tovább, aki a Soproni Vendéglátó, Kereskedelmi Technikumban tanít.

Vránich István kivette részét Sopron sportéletéből is. Kiválóan teniszezett, igazolt játékosa volt az SVE teniszcsapatának, később betöltötte a soproni tenisz szövetség elnöki posztját is.

A többek között MSZÉSZ-életműdíjjal és Pro Urbe elismeréssel is kitüntetett, legendás szállodást és sportembert szűk családi körben búcsúztatják.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.