Emléktáblát avattak Ketter László tiszteletére

Forrás: turizmus.com

 2017. november 16. 16:22

Október 19. óta látható az egykori főiskolai tanár, vendéglátás-szakember tiszteletére avatott emléktábla, hajdani otthona homlokzatán, Budapest XI. kerületében.

Ketter László részt vett a háború utáni vendéglátás-oktatás újraszervezésében, melynek során középfokú szakiskolában és technikumban töltött oktatói, illetve igazgatói évei után került a Budapesti Gazdasági Főiskola jogelődjéhez.

Az 1963-ban létrehozott Felsőfokú Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakiskola megszületésében jelentős szerepe volt. Sokat tett az intézmény főiskolává alakulásáért, amelynek 1969 és 1973 között az Élelmezéstudományi Tanszék vezetőjeként, majd nyugdíjazása előtt, 1972-73-ban a Vendéglátóipari Kar vezetőjeként volt oktatója.

A tábla a XI. kerületi Bartók Béla út 86. alatt található


 

Ketter László a táplálkozástudomány szintézisét teremtette meg. Az élelmezéstudomány teljes folyamatát átfogóan ismerte a mezőgazdasági termeléstől az élelmianyagok előállításán, a konyhai ételkészítésen keresztül, egészen a vendég tányérjáig. Széles körű elméleti és gyakorlati tudását adta át hallgatóinak, illetve írta le jegyzetekben, tankönyvekben, újságcikkekben.

Irodalmi munkássága magáért beszél: több mint 30 saját jegyzete és tankönyve jelent meg. Társszerző volt tizenegy kötet esetében, továbbá 13 jegyzetnél és könyvnél lektorként működött közre. Szakmai munkásságát számtalan cikk is jelzi.

Úgy vélte, hogy az elméleti képzést ki kell egészíteni gyakorlatival, ezért a szakiskola hallgatóinak külföldi gyakorlati helyeket biztosított, majd sürgette és ösztönözte, hogy az iskolának legyen saját gyakorló tanüzeme is.

Nevét, emlékét az Élelmezéstudományi Tanszék utolsó vezetője által életre hívott Dr. Ketter László Alapítvány is őrzi.

Az emléktábla elhelyezését Újbuda Önkormányzata, a Ketter család, valamint a képen látható két leánya kezdeményezték


 

 

Kapcsolódó cikkek

Elhunyt Gyanó János

2017. november 15.