Két magyar szakember az ETC Kutatói Munkacsoportjában

 2014. március 20. 12:01

Az Európai Turisztikai Bizottság 28. éves közgyűlésén új elnököt és alelnököket választottak a Kutatói Munkacsoportba (Market Intelligence Group). A három alelnöki poszt közül kettőre a Magyar Turizmus Zrt. Kutatási Irodájának munkatársait kérték fel a nemzetközi szervezet tagjai.

Az Európa mint turisztikai desztináció tengerentúli piacokon való promócióját fő célul kitűző Európai Turisztikai Bizottság (European Travel Commission, ETC) Kutatói Munkacsoportja (Market Intelligence Group, MIG) március 12. és 14. között, Reykjavikban tartotta 28. éves közgyűlését.

A közgyűlésen megválasztották a Kutatói Munkacsoport új elnökét és alelnökeit is. Az ETC Market Intelligence Group elnöke Vincent Nijs, a VisitFlanders kutatási részlegének vezetője lett. Nagy megtiszteltetés Magyarország számára, hogy a Magyar Turizmus Zrt. két kutatóját, Halassy Emőke irodavezetőt és Mester Tünde vezető kutatót alelnöknek kérték fel. A csoport harmadik alelnökének Peter Nash-t, a Tourism Ireland stratégiai igazgatóját választották meg.

Az ETC Market Intelligence Group a turisztikai kutatásban nemzetközi szinten elismert tudásbázist képvisel, és élenjáró európai turisztikai kutatókat fog össze. Olyan aktív fórum a szakértők számára, ahol megoszthatják egymással ismereteiket és a piaci információk gyűjtésére, rendszerezésére vonatkozó stratégiákat. A szakértők által megfogalmazott irányelvek mentén kidolgozandó kutatási program célja segíteni az európai desztinációkat egyéni versenyelőnyük növelésében és megerősíteni Európa pozícióját a világ első számú desztinációjaként.

A közgyűlésen az ETC-tag nemzeti turisztikai szervezetek kutatási igazgatói és az ETC szakmai partnerei vitatták meg a turizmus legfrissebb trendjeit. Az Európába irányuló turizmus a világ átlagánál gyorsabban növekedett 2013-ban – idézi a közgyűlésről kiadott közlemény John Kestert, a UNWTO Tourism Market Trends Program vezetőjét. Kester hozzátette: 2014-re is stabil növekedés várható. A legtöbb küldőpiac kilátásai biztatóak, ám a jelenleg zajló események gyengíthetik az Oroszországi Föderációból – az ETC egyik legdinamikusabban növekvő küldőpiacáról – érkező vendégforgalmat.

Az ETC március 18-án, fenti témában kiadott teljes közleménye letölthető a http://www.etc-corporate.org/press/current-press-releases linkre kattintva.

A 33 európai ország nemzeti turisztikai szervezeteit tömörítő Európai Turisztikai Bizottság – amelynek Magyarország 1990-től tagja – munkájában hazánk aktív szerepet vállal a Magyar Turizmus Zrt.-n keresztül. Amellett, hogy az MT Zrt. szakemberei szorosan együttműködnek az ETC különböző munkacsoportjainak szakembereivel, hazánk az elmúlt években számos alkalommal adott otthont a szervezet üléseinek.

Az Európai Turisztikai Bizottsággal kapcsolatos információk, publikációk, valamint az európai turizmust érintő tanulmányok az ETC www.etc-corporate.org címen elérhető szakmai honlapján letölthetők.