Klasszikus értékek, friss lendület

Szerző: Németh Andrea

 2013. december 16. 15:33

A szakmában a legtöbben már a Kartago Tours vezetőjeként ismerték meg Füri Mihályné Boglárkát, aki – bár nem tartja magát keménykezűnek – a nehezebb időszakokban is sikerrel kormányozta az utazási iroda hajóját.

– Hogyan csöppentél a szakmába?

Budapesti születésű, egészen pontosan tősgyökeres zuglói vagyok, több mint 30 évig laktam itt, de ma már Kerepesen, Szilasligeten élünk a családommal. Édesanyám hatására, és mert már gyerekkoromban is akkora volt a szám, mint a Bécsi kapu, világ életemben jogásznak készültem, más még csak fel sem merült. Aztán, amikor a gimnázium után nem vettek fel elsőre a jogi egyetemre, a véletlen úgy hozta, hogy egy évre a Tihanyi Travel utazási irodánál helyezkedtem el értékesítőként. Utazni mindig is szerettem, édesanyámmal egészen kicsi koromtól minden évben elmentünk valahova külföldre, jellemzően busszal vagy autóval, ezért a turizmus közel állt a szívemhez.

Mindenféle tapasztalat nélkül kezdtem dolgozni az irodában, ahol aztán fokozatosan megtanultam a szakma minden területét, az értékesítéstől kezdve a pénzügyön és a sofőrök elszámoltatásán át a panaszkezelésig.

Egy év után arra kértek, hogy az Államigazgatási Főiskolát végezzem estin, és maradjak, immár irodavezetőként.

– Hogyan lett Tihanyi Travelből Kartago Tours?

Nem azonnal. A kisfiam születésekor, 2001-ben jöttem el a cégtől, ebben az időszakban már a jogi egyetemet végeztem levelezőn. 2003-ban lediplomáztam, a kisfiam kétéves lett, nagy lendülettel nekifogtam hát az álláskeresésnek mint frissen végzett jogász, mert mindenképpen jogi pályát szerettem volna. Ekkor szólt egy ismerősöm, hogy egy utazási iroda jogászt keres, ráadásul idegenforgalmi ismeretekkel. Gondoltam, ezt épp rám szabták. Jelentkeztem, felvettek. Ez volt a Kartago Tours. Abban az időben bővült jelentősen a tour operator, ezért döntöttek saját jogász foglalkoztatása mellett.

Hamar beilleszkedtem, jól éreztem magam, viszont 2005-ben érkezett a második gyermekem. Újabb szülési szabadság következett, és újabb diploma adójogi szakjogászként, ehhez képest amikor 2007-ben esedékessé vált a visszajövetelem, elkezdtem aggódni, hiszen annak idején magam helyett két jogászt is felvettünk. Viszont legnagyobb meglepetésemre a tulajdonosi kör felkért, legyek én a cégvezető.

– Mi változott azzal, hogy te kerültél a vezetői székbe?

Kihívás volt egy meglévő csapatban viszonylag fiatalon vezetőként elfogadtatni magam. De a cél mindenképpen a cég megerősítése és a profit növelése volt, amit sikeresen teljesítettünk. Akkoriban erős prágai kontrollal és támogatással dolgoztunk, a fejlesztésekben is nagy segítséget kaptam tőlük. Aztán beköszöntött a 2009-es gazdasági válság és a recesszió, amely az egész piacot megviselte, nekem is racionális, nehéz döntéseket kellett hoznom: csökkent a létszám, fiókirodákat zártunk be. Jelenleg 55 fő körül van az állandó létszámunk, és 9 fiókirodával működünk, amikor átvettem a céget, még 15 irodánk volt.

A legfrissebb változás a Rewe-csoporthoz való csatlakozásunk, ám ez egyelőre csak adminisztratív területen jelentkezik, illetve bővül az árualapunk is.

– Mennyire vagy keménykezű vezető? Mennyire tudod könnyen kezelni a nehéz helyzeteket?

Határozott vagyok, de épp azt tartom az egyik hibámnak, hogy nem vagyok elég keménykezű, sokszor a szívemre hallgatok, s nem az eszemre a döntéseimben, bár erre mostanában tudatosan figyelek. A kollégák egyébként bármivel fordulhatnak hozzám, és a szakmai hibákat is könnyebben megbocsátom.

– Tíz év egy cégnél, szokták mondani, ennyi már gombócból is sok… Meg lehet újulni ugyanabban a munkakörben?

Mindenképpen. Aki a turizmust, azon belül az utaztatást kicsit is közelebbről ismeri, az tudja, hogy nincs két egyforma szezon, a piac rengeteg új feladatot állít elénk. Gyakran kell improvizálnunk, sohasem dőlhetünk kényelmesen hátra. Ha úgy lenne, valószínűleg hiányozna is ez a nyüzsgés, bár bevallom, néha, amikor a gyerekeim panaszkodnak, hogy „anya, úgy unatkozom”, azt szoktam válaszolni, hogy bár én unatkozhatnék egy kicsit, mondjuk úgy három napig!

A munkára még rátettem azzal, hogy 2008-ban csatlakoztam a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségéhez is, azon belül a jogi és etikai bizottsághoz, ahol a rendeletalkotási folyamatokba kapcsolódhatunk be, ez számomra roppant izgalmas, szeretek aktívan részt venni benne.

A hétköznapokban rengeteg segítséget kapok édesanyámtól és a férjemtől, nélkülük biztosan nem tartanék itt.

– Ha a szakmai hitvallásodat kéne egy mondatban, vagy kulcsszavakkal megfogalmazni, mit emelnél ki?

Becsületesség, lojalitás, őszinteség. Ha a partnerekre gondolok, akkor az együttműködés, ha magamra, a maximalizmus. Cégcsoport szinten pedig a megújulás.

– Megújulás… A Kartago mennyire merész új úti célok piacra vitelében?

Minden évben van valami újdonságunk, amit nagyszámú törzsközönségünk el is vár. Ugyanakkor én inkább az óvatosság híve vagyok, hiszen csupán attól, hogy merünk nagyot álmodni, nem telnek meg a charterek a mai piaci körülmények között, nem úgy, mint régen. Más körülmények között talán merészebben lennénk, ahogy voltunk annak idején a Zöld-foki-szigetekkel vagy Isla Margaritával. Ma inkább kisebb léptekkel bővülünk.

– Neked melyik a kedvenc desztinációd?

Ha a sajátjainkat nézem, a Vörös-tenger örök szerelem, a török riviéra családdal mesés, Tunézia is egyedi a maga külön világával; mindegyiket nagyon szeretem. Ha pedig valamennyi utazásom közül kellene egyet választani, Nepált mondanám, egészen más világ, hihetetlenül érdekes és sokszínű.

– Mivel szoktál feltöltődni, mi kapcsol ki igazán?

A zene. Zongorázom, ahogy a két fiam is. Néha hazamegyek, leülök a zongora elé, s arra leszek figyelmes, hogy elröppent egy óra, és a férjem feltűnően kérdezgeti a gyerekeket, mit szeretnének vacsorázni. De a zenét hallgatni is nagyon szeretem. A másik pedig mi más lehetne, mint az utazás?

 

 


 

 

PROFIL

Iskolák: Államigazgatási Főiskola, ELTE Állam- és Jogtudományi Kar, ELTE ÁJTK – Adójogi szakjogász

Zene: klasszikus, latin

Könyv: romantikus, krimi

Film: romantikus, vígjátékok

Színész: Rober De Niro, George Clooney

Sport: korcsolya

Szabadidõ: zongorázás, zenehallgatás, kirándulás

Kedvenc étel: jó olasz tészták

Kedvenc ital: rozé bor

Csillagjegy: Nyilas