Klaszterigazgatóként folytatja a BDPST Groupnál Peter Knoll

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2023. május 24. 10:41

Peter Knoll személyében több évtizedes – jelentős részben Magyarországon megszerzett – ágazati tapasztalattal rendelkező szállodaipari szakembert nevezett ki a közelmúltban a BDPST Group. A cégcsoport új privát klubjáról, a Botaniq Budai Klub szolgáltatásairól is beszélt lapunknak az új igazgató.

Kérem, árulja el, mi a feladata egy klaszterigazgatónak!

A kérdés megválaszolásához természetesen először tisztázni kell, hogy milyen klaszterről is beszélünk. A BDPST Groupnál jelenleg folyamatban van egy három ingatlanból álló klaszter kialakítása: mindhárom egység önállóan működik, de közös irányítás, igazgatás alatt. A társaság prémium szálláshelyeit és vendéglátó-ipari szolgáltatásait egyesítő Botaniq Collection ernyőmárkán belül jön létre ez a klaszter, melynek középpontjában a Botaniq Turai Kastély áll. Én is itt kezdtem meg az operatív munkát három héttel ezelőtt.

Melyek a klaszter további tagjai?

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor a nyár végén megnyílik a klaszter második egysége, az egykori XII. kerületi Fonográf Club átalakításával létrejövő Botaniq Budai Klub. Ez egy Magyarországon ma még kevéssé ismert formában, privát tagsági klubként fog működni. A tagok számára szabadidős és éttermi szolgáltatásokat nyújt a klub, de a tagok közötti tárgyalások lebonyolítására is alkalmas lesz az ingatlan. Külső medencét és teniszpályát is igénybe vehetnek a klub tagjai. A klub menedzsmentje már összeállt, most folyik a dolgozók kiválasztása. Megragadom az alkalmat, hogy itt is felhívjam a figyelmet: várunk mindenkit, aki úttörőként szeretne egy ilyen igazán különleges projektben részt venni! Azt ígérhetem, hogy valami olyan szolgáltatás születik itt, ami egyedülálló lesz a magyar turizmusban.

KP_bdpst

Új pozíciójában elsőként lapunknak nyilatkozott Peter Knoll

Fotó: BDPST Group

Hogyan kell elképzelni a klub működését?

Nyugat-Európában vagy az Egyesült Államokban nagy hagyománya van a privát kluboknak, és úgy gondoljuk, Magyarországon is lesz rá igény. A Botaniq Budai Klub korlátozott kapacitásai, illetve a koncepció exkluzivitása miatt első körben maximum 75-100 fős tagsággal számolunk, ami a külföldi példákkal összehasonlítva kis létszámú klubnak számít.

A tagok belépési díjat és éves tagdíjat fognak fizetni, ugyanakkor csak azokat vesszük fel, akiknek a jelentkezését a titkos felvételi bizottság szavazáson elfogadja. Bár az építkezés a korábbi tervekhez képest némiképp csúszik, reméljük, hogy augusztus 20-a környékén mi is tűzijátékkal ünnepelhetjük majd a klub megnyitását.

Botaniq Budai Klub

Exkluzív klubétteremmel, különböző wellness és fitnesz szolgáltatásokkal, teniszpályákkal, a gyermekek számára fenntartott „kids clubbal” és több funkciós sportpályával várja a nyár végétől a sportolni, pihenni és kikapcsolódni vágyókat a Botaniq Budai Klub – derül ki aBDPST Group korábban kiadott közleményéből. A Svábhegyen az egykori Illés (majd Fonográf) Együttes több tagja által alapított Fonográf Klub 1985-tól 2003-ig működött a budapesti XII. kerületi Költő utcában. Az étteremmel és szaunával is rendelkező polgári klub tagsági igazolvány megváltása után volt látogatható és olyan magyar hírességek is szívesen időztek itt, mint Halász Judit és Bródy János. A városi legendák szerint pedig többek között Carlos Santana és a Queen együttes is megfordult a klub falai között. A klub régi épületének bontási munkálatai 2021 tavaszán kezdődtek. Az építési munkálatok befejezése után, a tereprendezési és tájépítészeti munkálatok során a zöldövezet helyreállítására is nagy hangsúlyt fektetnek.

Melyik lesz a harmadik egység, és mikortól csatlakozik az előző kettőhöz?

Egy friss megállapodás eredményeként, a BDPST Group megvásárolta az alcsútdobozi Pannónia Golf & Country Clubot, ez lesz a klaszter harmadik egysége, amellyel érdemben majd a jövő évtől számolunk. Egyébként bár magam nem golfozom, van rálátásom a területre, mivel 1996-ban, amikor egy budapesti hotelben dolgoztam, én szerveztem meg ennek a klubnak az első golfversenyét, később pedig az igazgatója voltam egy golfhotelnek Horvátországban.

Az én dolgom az lesz, hogy a Botaniq Collection szolgáltatási színvonalát bevezessük ebben az egységben is, ugyanakkor lesz egy felelős vezetője a golfpálya üzemeltetésének, illetve az F&B területnek. Mivel a golfklub télen hagyományosan zárva tart, így ott az épületek felújításával kezdjük a munkát, és majd csak tavasztól kerül be a kollekcióba.

Hogyan tudja korábbi nemzetközi tapasztalatait kamatoztatni a klaszter irányítása során?

Több évtizedes pályafutásom során jó néhány országban vezettem már szállodát és éttermet. Észtországban a klaszterirányítást is kipróbáltam, ott két szállodát és egy száz férőhelyes éttermet igazgattam. Az is igaz ugyan, hogy ott 8 perc sétára volt egymástól a három egység, itt pedig jó pár tucat kilométer a távolság.

Felmerül a kérdés, hogyan fogja megosztani az idejét a különböző helyszínek között?

Bár én vagyok az igazgatója mindhárom egységnek, mindenhol van egy helyettesem, akire számíthatok, ugyanakkor valóban be kell osztani az időmet. Az a tervem, hogy míg a hét nagyobb részét a központi irodában vagy a Botaniq Budai Klubban töltöm, pénteken mindig a turai kastélyban leszek. Az első három hétben nagyon sok feladatot sikerült megoldanom Turán, átalakítottam a működési sémát, így most már jobban tudok az új projektre koncentrálni.

Milyennek látja a magyarországi turizmus kilátásait az ukrajnai konfliktus árnyékában?

Budapesten már tavaly beindult a nemzetközi turizmus és bízom benne, hogy ez a pezsgés előbb-utóbb vidéken is érezhető lesz. Úgy érzem, a pandémia idején bebizonyosodott, hogy a fejlett államok képesek krízishelyzetben kimenekíteni a polgáraikat, ezért az emberek nem félnek utazni, és tisztában vannak vele, hogy Magyarországon semmi nem érezhető a háborúból. Természetesen a marketing terén még sokat kell tennünk azért, hogy megismertessük magunkat, különösen, hogy az ország keleti felébe csábítsuk a turistákat.

A Botaniq Turai Kastély belépett például a Small Luxury Hotels of the World kötelékébe – mi vagyunk az egyetlen tagok Magyarországról. Részt vettünk a szervezet rendezvényén Marrakesben, majd VIP-ügyfelekkel foglalkozó utazási irodákkal tárgyaltunk az USA keleti és nyugati partvidékén is. A turai kastély hasznosítása során a gasztronómiai, a rendezvényhelyszín és a szállodai funkciót egyaránt igyekszünk kihasználni, ugyanakkor az ingatlan mérete miatt ideális arra, hogy valaki kompletten kibérelje egy időszakra, ahogy tette ezt például Justin Bieber is.

Egyébként hadd említsek egy külföldi példát. Nemrégiben Skócia első számú kastélyszállodájában jártam. A Gleneagles Hotel mellett 1921-ben nyitották meg a golfpályát, a kastélyt később alakították át szállodává. A Botaniq Collectionnel hasonlók a terveink, hiszen ott a kastély, ott a golfpálya… Nem rövid távon gondolkodunk, hanem fenntartható fejlesztésben, ami évtizedek, évszázadok múlva is működni fog reményeink szerint.A legnagyobb kihívást meglátásom szerint a magyarországi turizmusban jelenleg a megfelelő személyzet megtalálása jelenti, ez különösen vidéken probléma, hiszen az ott élő szakemberek jelentős számban Budapestre költöztek. Az a feladat számunkra, hogy meggyőzzük őket, hogy költözzenek vissza. Már van olyan kollégám Turán, akit sikerült így „hazacsábítani”.

Végezetül egy személyes kérdés: 58 évesen miért döntött úgy, hogy új kihívást választ?

Pályafutásom során több alkalommal is váltottuk egymást különböző pozíciókban a BDPST Hotel Management Zrt. vezérigazgatójával, Somlyai Zoltánnal, ő keresett meg a lehetőséggel. Úgy gondoltam, hogy közel a 60-hoz szép feladat egy ilyen projektet vezetni. Megtetszett a céges filozófia is: nem a gyors megtérülést keresi a tulajdonos, hanem hosszú távon, évtizedekben gondolkodik, és ezzel a gondolkodásmóddal tudok azonosulni.