Magyar szakember az Európai Kerékpáros Szövetségben

Forrás: turizmus.com

 2021. március 07. 06:47

Az Európai Kerékpáros Szövetség (UEC) a sportág történetében először választott küldöttei közé magyar delegáltat, Tam Csilla személyében. A sportdiplomáciai siker azt mutatja, hogy már nem csupán a magyar bringásoknak, de a hazai szakembereknek is egyre nagyobb a nemzetközi elismertségük.

Tam Csillát, aki az első magyar – és idehaza jelenleg is az egyetlen – nemzetközi mountainbike (MTB) versenybíró és oktató, 27 európai ország 29 jelöltje közül választották be a 15 fős küldötti testületbe. Szintén ő az első magyarországi versenybíró, akit a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) a világkupák és világbajnokságok mellett a Nyári Olimpiai Játékokra is delegált (Rio 2016). Az európai szövetség döntése értelmében így Magyarország is képviseltetheti magát és a hazai bringasportot a UCI döntéshozatalában.

Tam Csilla

Fotó: Vanik Zoltán / Bringasport

Enrico Della Casa, a UEC most megválasztott új elnöke néhány héttel ezelőtt járt Budapesten, akkor a 2022-es teremkerékpáros Európa-bajnokság rendezési jogának elnyeréséről tájékoztatta a hazai szövetséget (MKSZ). Látogatása után levélben fordult Princzinger Péter MKSZ-elnökhöz, amelyben kifejezte nagyrabecsülését az elmúlt évek szakmai munkája iránt, valamint felkérte hazánkat a jelöltállításra.

„Hatalmas előrelépés ez a magyar sportágnak, sok sikert kívánok Enricónak az európai szövetség élén, Tam Csillának pedig gratulálok, hogy 20 év munkájának eredményeként nemzetközi szinten képviseltethetjük magunkat a kerékpáros diplomácia legmagasabb lépcsőin" – mondta Princzinger Péter, aki hozzátette, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöksége 2017-es megválasztása óta minden vállalásában előre tudott lépni, a következő négyéves ciklus célja pedig, hogy mind a 12 szakág sportolóinak megfelelő létesítmény álljon rendelkezésére az edzéshez és a versenyzéshez.