Meghalt a legendás izraeli magyar idegenvezető

Forrás: akibic.hu

 2018. augusztus 03. 10:37

Életének 86-dik évében elhunyt Simon Segali, akinek a neve idegenvezetőként fogalommá vált Izraelben azok számára, akik vele járták végig a Szentföldet.

Simon Segali Schlesinger Lászlóként született 1933-ban. 1944 májusában Theresienstadtba, az ún. kirakattáborba került. Csoportjából ő volt az egyetlen túlélő. 1949-ben Izraelbe költözött. Kezdetben kibucban dolgozott, majd opera- később pedig operetténekes lett. A ’60-as években tért át az idegenvezetésre, luxusyachtok kultúrtisztjeként bejárta a világot.

1987-ben kérték fel, hogy vezessen Magyarországról érkező csoportokat. Később ő volt az, aki Izraelben kísérte Göncz Árpádot, Antall Józsefet és később Sólyom Lászlót is. Sólyom még külön levelet is írt Simon Segalinak, amelyben megköszönte, hogy feledhetetlen élménnyé tette izraeli utazását. A magyar államtól megkapta a Pro Cultura Hungarica kitüntetést. Simon Segali neve mindenekelőtt idegenvezetőként vált fogalommá.

Sólyom László és Simon Peresz között Simon Segali

Fotó: barankovics.hu

Ahogy Jungbert Béla nyugalmazott nagykövet mondta, Simon esete bizonyítja, hogy az idegenvezetést, mint minden más munkát, lehet – mondhatni – művészként is művelni, amelyhez messze nem elég a tárgyszerű, üzleti, uniformizált szolgáltatás.  „Simonban megvan a műveltség mellett az empátia és a tudás, mellette az alázat, ami lehetővé teszi számára, hogy nem vallásos zsidóként ugyan, de büszke és hazájáért kiálló izraeliként úgy adja át a Közel-Kelet egyik legősibb népe talán legfiatalabb országa polgáraként saját hazája narratíváját, hogy az egyrészt ne sértse mások önképét és identitását, másrészt pedig hozzásegít, hogy a szemben álló felek úgy vitatkozzanak egymással, hogy legalább átfogóan ismerjék meg egymás álláspontját.”