Mesterré léptették elő Kovács Lászlót és Kozma Kálmánt

Szerző: Szebeni Zsolt

Forrás: turizmus.com

 2019. december 16. 09:39

A Chaine de Rotisseurs magyarországi egyesületének elnöke celebrálta a két szakember előléptetését.

Novák Iván Péter, a Chaine magyarországi nemzeti egyesületének elnöke november 24-én, a Gundel díszebéd alkalmával akasztotta a két szakember nyakába a szabad fordításban talán „területi mester” címet bizonyító medált.

Kovács László a Chaine medállal, háttérben a Gundel díszebéd vendégeivel

Fotó: turizmus.com

 

A Magyarországon 1990 óta egyesületi formában működő francia gasztronómiai lovagrend magyar elnöke kérdésünkre elmondta, hogy Kovács László (La Fiesta és MVI) az éttermesek között, Kozma Kálmán (Gundel) pedig a sommelier kategóriában nyújt kiemelkedőt hosszú évek óta. Mostani előléptetésük közvetlen előzménye az ifjúsági szakácsversenyekhez, illetve az ifjúsági sommelier világbajnoksághoz nyújtott hatalmas segítség volt.

Novák Iván és Kozma Kálmán a Gundel "színpadán"

Fotó: Csárdás Ferenc

A Franciaországban 1248-ban alakult, majd 1950-ben újjáalakult lovagrend 170 országban mintegy 25 ezer tagot számlál. A Chaine magyarországi egyesülete 1990 januárja óta létezik, s jelenleg mintegy 100 szakembert számlál soraiban.

A Gundel báltermében tartott rövid ceremónia – amelynek keretében még oklevelet kapott Kovács Lázár (Lázár chef) is – egy megkésett, de méltó körülmények között lezajlott aktus volt, mivel, szeptemberben a Budapesten megrendezett XVII. Jubileumi Grand Chapitre idején mindkét előléptetett akadályoztatva volt – tudtuk meg a Chaine magyar elnökétől.

Novák Iván, Kovács László és Kovács Lázár a Gundel báltermében

Fotó: Csárdás Ferenc