Nászutasból Accor szállodák főnöke

Szerző: Szebeni Zsolt

 2014. március 31. 17:02

Budapesthez személyesen is kötődöm, hiszen 1982-ben ide jöttem nászútra – kezdte a beszélgetésünket Michael Mücke, az Accor HotelServices közép-európai vezérigazgatója, aki mostantól felügyeli a magyar vállalatot is.

A 416 közép-európai Accor szálloda üzemeltetéséért felelős szakember a 80-as évek elején, berlini diákként szeretett bele Budapestbe és a Balatonba, most pedig ismét évente többször jön majd Magyarországra a müncheni Accor-központból, hiszen a közép-európai régió vezetése mellett egyben ő lett az Accor-Pannonia Hotels Zrt. vezérigazgatója is. A régióhoz jelenleg tartozó – Ausztriában, Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Németországban, Romániában, Svédországban és Szlovákiában működő – házakat felügyelő Michael Mückével március 28-án a Novotel Budapest Centrumban beszélgettünk, a kelet-európai országok Accor-igazgatóival folytatott bemutatkozó találkozójának szünetében.

– Milyen kapcsolatokat ápol magyarországi kollégáival, mennyire ismeri az itteni Accor házak vezetőit?

– A németországi vállalat vezérigazgatójaként hosszú évek óta tartok munkakapcsolatot az itteni szakemberekkel, többeket jól ismerek a budapesti központban dolgozó szakemberek, illetve az üzemeltetésért felelős vezetők és szállodaigazgatók közül is. Meggyőződéssel kijelenthetem: egy elkötelezett és professzionális csapat dolgozik az Accorért Magyarországon.

– Ünneprontás nélkül, szükség is lesz a professzionalizmusukra, hiszen a vége felé tartó gazdasági válság, a szállodai túlkínálat, valamint az európai viszonylatban magas adóztatási szint együttes hatásaként naponta meg kell harcolni a szállodák jövedelmezőségéért. Milyen eredményekre számít az elkövetkező években Magyarországon?

– Tisztában vagyok a helyzettel, többek között azért, mert a tavalyi év végén távozó vezérigazgató Antoine Guego és a már említett munkatársak képbe helyeztek, de segített a tájékozódásban Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke is. Biztos vagyok abban, hogy az új szervezeti struktúrában eredményesek leszünk, a budgettől a luxuskategóriáig minőségi szolgáltatást fogunk nyújtani, s ezt értékelni fogja mind a belföldi, mind a nemzetközi piac.

– Tudja-e, akarja-e folytatni azt az érdekvédő tevékenységét, mely iránt az Accor ezidáig elkötelezett volt Magyarországon?

– Az Accor sok országban meghatározó piaci szereplőként természetesen részt vesz az ilyen jellegű munkában. Magam a német szakmai szövetségben, valamint a HOTREC-ben évek alatt hozzáedződtem az ilyen típusú megpróbáltatásokhoz. Jóllehet, nem Budapesten van az irodám, de természetesen továbbra is számíthatnak az Accor és a magyar menedzsment aktív, tevőleges részvételére, és személyesen is meg fogom ragadni az adódó lehetőségeket, hogy közösen és határozottan képviseljük a szakma érdekeit, hiszen ami a szállodaiparnak jó, az az országnak is jó.

– Miért választották szét élesen az üzemeltetést (HotelServices) és a tulajdonosi tevékenységet (HotelInvest)? Milyen különbséget tesznek majd a privát tulajdonban lévő, de Accor által menedzselt, valamint a tulajdonlásban és üzemeltetésben is az Accorhoz tartozó házak között?

– Szállodaigazgatói szemszögből semmilyen különbség nem lehet! Eddig sem lehetett, de a jövőben nem is elképzelhető. Minden egyes ház esetében ugyanazokat a mutatókat figyeljük, ugyanazokat a minőségi sztenderdeket érvényesítjük, ugyanazokat az eredményességi szinteket várjuk el. Az, hogy szállodáink egy része saját tulajdonban van (ez az arány egyébként a 416 közép-kelet-európai szállodánk vonatkozásában magasabb az átlagnál), bizalmat kell, hogy ébresszen jelenlegi és jövőbeni menedzsment- és franchise-partnereink, befektetőink körében.

– Ha ennyire tisztán különválasztják az üzemeltetést a befektetésektől, akkor nem képzelhető el, hogy egy-két saját házukat bevigyék valamelyik másik nagy név alá, s így még jobban megismerjék, mit csinál például az InterContinental, a Marriott, vagy a Hilton?

– Érdekes lenne, de nem gondolkodunk ilyesmin. Azért sem, mert ma már a szállodaiparban nincsenek titkok. Legfeljebb a különböző láncok nem ugyanarra helyezik a hangsúlyokat, s eltérő vonzerőre alapozzák üzleti stratégiájukat. Az Accor jelenleg is a világ első számú, Európa vezető szállodaüzemeltetője.

– Áttételesen ez azt is jelentheti, hogy a magyarországi szállodaigazgatóiknak szinte semmilyen változást nem hoz majd az új szervezeti struktúra?

– Az igazgatóinknak és munkatársaiknak pontosan ugyanúgy kell majd tovább dolgozniuk, mint eddig, legfeljebb adminisztrációs, technikai eltéréseket hoz az új rendszer. A közép-európai központban mi leginkább stratégiai kérdésekkel foglalkozunk majd, a napi üzemeltetési feladatok természetesen nem változnak, és az ezzel kapcsolatos napi döntések továbbra is Magyarországon születnek majd meg.