Ódor László a Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft. élén

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2021. január 11. 10:07

A szakember a Zalakaros brand erősítését, a turisztikai szolgáltatási rendszer átalakítását, a hitelesség és a belső kohézió kommunikálását egyaránt fontosnak tartja, az ágazatot érintő válság helyi kezelése mellett.

A Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetői pozícióját január elseje óta betöltő Ódor Lászlót korábbi tapasztalatairól és céljairól is faggattuk.

A térséget jól ismerő szakember gazdag turisztikai tapasztalattal rendelkezik. Első diplomáját a szombathelyi tanárképző főiskolán szerezte, ezt követően a Pécsi Tudomány Egyetemen, valamint Keszthelyen a Georgikon Gazdasági, Társadalomtudományi és Vidékfejlesztési Tanszékén folytatott tanulmányokat.

A köz- és a piaci szférában több évtizedes vezetői tapasztalatot szerzett: közel két évtizeden keresztül foglalkozott vidékfejlesztéssel, tevékenységében kiemelt szerepet játszott a dél-zalai – Kis-Balatontól a horvát határtérségig átfogó – térség turisztikai fejlesztése.

Ódor László

Fotó: Ó. L. saját fotó

Az Innovatív Dél-Zala HACS elnökeként 6 éven keresztül irányította Zalakaros és 40 kistelepülés fejlesztési programját.

Ezt megelőzően, vállalkozóként rendezvényszervezői tevékenységet folytatott, több saját szervezésű nagyrendezvény mellett jelentős, turisztikai területen megvalósuló soft-projektet készített és irányított.

A szállodai szakemberképzéstől az egészséges életmód propagálásáig, az osztrák fürdővárosokkal közös szakmai hálózat- és attrakciófejlesztéstől a horvát turisztikai fejlesztések koordinálásán keresztül több jelentős projektben vezetői feladatokat látott el. Legutóbbi megbízása Zalakaros Város Önkormányzatának gyógyhelyi projektjéhez kapcsolódott.

A szakembert a jövővel kapcsolatos elképzeléseiről is kérdeztük.

Milyen célokkal vágott bele az új feladatba?

Zalakaros városa 2020-ban látott neki egy, a turisztikai szolgáltatási rendszert érintő átalakítási folyamatnak. Az újonnan megjelenő látogatóközpont és rendezvénytér (lásd keretes írásunkat) működési rendszerének kialakítása, piaci bevezetése pusztán egyike a folyamat részét képező feladatoknak. Szintén fontos elem a város turisztikai marketingtevékenységét meghatározó innovatív jelleg fenntartása. A világjárvány okozta ágazati válság helyi szintű kezelése további kihívásokat támaszt a célok elérésében. Őszinte leszek: egyenként is „emberes" vállalás mindegyik, összességében pedig embert próbáló feladat.

Milyen eszközökkel igyekszik majd erősíteni Zalakaros turizmusát?

A fürdőváros mára nem csupán magas színvonalú turisztikai termék, hanem egy kiváló brand, amely a minőséget, a családközpontúságot, természetközeliséget szimbolizálja. Ezen üzenetek hitelességének megőrzése és további pozitív tartalmakkal történő kiegészítése céljaink elérését szolgálhatja. Az érzelmi elkötelezettség megerősítése – mind a Zalakaroson élők és dolgozók, mind a minket felkereső vendégek körében –meghatározóak alkalmazott módszereinkben. A Nonprofit Kft. működési köréhez tartozó Tourinform-iroda személyi erőforrásainak megerősítése, az új látogatóközpont és rendezvénytér működésének az irodával történő összhangba hozása szintén fontos feladatunk.

Milyen módszerekkel szeretnék fenntartani az érdeklődést településük iránt a járvány ideje alatt?

A zalakarosi turisztikai szereplőkkel, valamint az önkormányzati intézményekkel szoros együttműködésben dolgozunk azon, hogy a jelenlegi vészterhes időkben is fenntartsuk az érdeklődést városunk iránt. Az átmeneti időszakra kidolgozott marketing célokért új, a turisztikai ágazat legszélesebb spektrumát – a fürdőtől, a magánszállásadókon át a helyi kulturális közösségekig – megjelenítő együttműködést hoztunk össze. A helyi, a térségi és az országos kommunikációban egyaránt a hitelesség és belső kohézió jelenlétét igyekszünk fokozni.

Új helyszínek, új dimenziók a fürdővárosban

Zalakaros új látogatóközpontja és rendezvénytere új szegmenseket nyithat meg az elsősorban fürdővárosként ismert település turizmusa előtt. A kiszolgáló épület és az audiovizuális berendezésekkel ellátott látogatóközpont, valamint a külső részen megvalósított, csaknem 3000 fő befogadására alkalmas rendezvénytér műszaki átadása 2020 végén megtörtént, hivatalos átadó később várható. A fejlesztés keretében az arborétumot felnőtt fitneszeszközökkel és új játszótéri elemekkel látták el, futópálya is létesült.