Oláh Zsanett a nemzeti örökségvédelem fejlesztése élén

Forrás: turizmus.com

 2022. december 20. 17:15

2022. december 1-jétől Oláh Zsanett a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A Vajdaságból származó Oláh Zsanett már több mint egy évtizedes felsővezetői és projektmenedzseri tapasztalattal rendelkezik. Nevéhez fűződik a Ti Jöttök! műszaki és természettudományos életpályát népszerűsítő országos felsőoktatási innovációs tehetségprogram megálmodása és életre hívása, valamint a magyar érdekek mentén létrejött kárpát-medencei gazdaságfejlesztési tér támogatását célzó külkereskedelmi hálózat szervezeti kialakítása.

Oláh Zsanett

Fotó: NÖF

Jelentős tapasztalatokat szerzett a nemzetközi kereskedelem területén, illetve az elmúlt években a határon túli épített örökségeket érintő projektek menedzselésében. Társadalmi felelősségvállalása és közösségépítő szerepe megnyilvánul a Highlights of Hungary kezdeményezés vezetésében, amely évente, kategóriák nélkül díjazza a legkiválóbb magyar kreatív teljesítményeket.

A NÖF a legjelentősebb magyarországi műemlékek közül több mint ötvenet üzemeltet és fejleszt. A nonprofit formában működő szervezet irányítja a Nemzeti Kastélyprogramot és a Nemzeti Várprogramot, melyek keretében 30 műemlék újul meg és gazdagodik turisztikai szempontból jelentős funkciókkal. Oláh Zsanett víziója, hogy ötvözze felsővezetői, projektmenedzseri tudását és a műemlékvédelem területén szerzett tapasztalatait a piaci szemlélettel, és széles körű szakmai konszenzus mentén újjászervezze az épített örökségek hasznosításának magyarországi modelljét.

Célja, hogy az országos lefedettségű és hatáskörű, állami tulajdonú nonprofit kft. proaktív szervező erőként jelenjen meg a műemlékekkel büszkélkedő településeken. Emellett lehetőséget kíván teremteni az alulról szerveződő, a helyi közösségek igényeihez igazodó kezdeményezéseknek, ugyanakkor új szintre kívánja emelni a hazai műemléki hálózat nemzetközi turisztikai térbe történő bekapcsolódását is.

Oláh Zsanett kinevezése kapcsán hangsúlyozta: „Fontosnak tartom, hogy műemlékeinket, épített örökségeinket ne csak a helyi közösségek emlékezete tartsa életben. Ez pedig úgy érhető el, ha integrálni tudjuk azokat a helyben élők mindennapi életébe. Célom, hogy eredeti funkciójukat visszanyerve, ismét gazdasági, kulturális, turisztikai vagy tudásközpontokká emeljük ezeket az évszázados értékeket, melyeknek élettel való megtöltése, kreatív hasznosítása olyan lehetőség, amely a vidék élet egyik legizgalmasabb társadalmi innovációjává is válhat."

Elérhetősége:
E-mail: zsanett olah@nofnkft.hu

Kapcsolódó cikkek