Oszkó-Jakab Natáliát beválasztották az Európai Fesztivál Szövetség igazgatótanácsába

Forrás: turizmus.com

 2024. május 15. 09:25

A Magyar Turisztikai Program Alapítvány társelnökét, Oszkó-Jakab Natáliát, a Művészetek Völgye vezetőjét beválasztották az Európai Fesztivál Szövetség igazgatótanácsának tagjai közé, a ravennai és edinburghi fesztiválok igazgatói mellett.

Az Európai Fesztivál Szövetséget 1952-ben Denis de Rougemont és Igor Markevitch alapította Genfben. A művészeti fesztiválok legfontosabb európai platformja, vezetőivel az Európai Unió kulturális és kreatív ágazatokért felelős biztosa rendszeresen konzultál.

„Az európai, azon belül a magyar fesztiválpiac előtt álló kihívások közös fellépést és szolidaritást tesznek szükségessé. Az igazgatótanácsnak azonban 1952 után most először van magyar tagja, így fő célom a régió és Magyarország képviselete, hogy nézőpontjaink európai szinten is megjelenjenek. Hiszek az együttműködés és a szövetségek erejében, a tudás egyenrangú megosztásának szükségességében. Ezentúl a legfontosabb fórumokon lehetőségem lesz nemcsak a régió nehézségeit, hanem az erősségeit is bemutatni, ami bízom benne, hogy élénkíteni fogja a hazai rendezvénypiacot is. Rugalmasabb, sokszínűbb és kulturálisan élénkebb, fenntartható fesztiválszektor kialakítására törekszem” – emeli ki Oszkó-Jakab Natália.

oszkojakab_natalia

Oszkó-Jakab Natália, a Magyar Turisztikai Program Alapítvány társelnöke, a Művészetek Völgye vezetője

Fotó: MTPA

A Magyar Turisztikai Program Alapítványt (MTPA) a covid sújtotta rendezvényipar megsegítésére hozták létre 2021-ben, hogy megoldást találjon az ágazat átfogó problémáira. Igyekeznek európai színvonalú ökoszisztémát teremteni a magyar rendezvény szektorban, összefogva a különféle típusú – kulturális, sport, turisztikai, üzleti – rendezvények szervezőit és szolgáltatóit. A szervezet már nemzetközi szinten is képviseli hazánkat, ugyanis az Európai Fesztivál Szövetség EFFE Hub, valamint az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) Culture & Creativity tagja is lett.

Folyamatosan frissülő eseménynaptárt hoztak létre, amely a magyarországi  rendezvényeket gyűjti össze egyetlen jól kereshető felületen, ezzel segítve, hogy összehangolható legyen a különböző típusú események megvalósítása. Az évenkénti ReStart Konferencia – melynek utoljára már közel 2000 résztvevője volt – és a rendszeres MeetUp rendezvények megrendezésével lehetőséget teremtenek arra, hogy a rendezvényszervezésben dolgozó szakemberek találkozhassanak, tapasztalatokat cseréljenek és közös megoldásokat találjanak a szektor kihívásaira.

A magyar rendezvénypiac nemzetközi versenyképessége érdekében kormányzati szinten is küzdenek az adók csökkentéséért, illetve szakmai anyagokat és ágazati hatástanulmányokat hoznak létre. Az MTPA Visibility programja pedig a hazai szereplők nemzetközi láthatóságát segíti, külföldön is bemutatkozási lehetőséget nyújtva a magyar rendezvényszakma szereplőinek, ezzel is támogatva a partnerkapcsolatok kiépítését és az üzleti lehetőségek bővítését.