Tisztújítás a FATOSZ-ban

Forrás: turizmus.com

 2017. október 02. 12:24

A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) szeptember 23-án tisztújító közgyűlést tartott a Budapesti Gazdasági Egyetemen, amely immár 23 éve segíti és támogatja a szövetség működését.

Frankó Pál

A választás eredményeként az elkövetkezendő három évre a szövetség új elnökének Frankó Pált választották meg, aki a Békés Megyei Falusi Turizmus Egyesület egyik vezetőjeként eddig is országos alelnök volt.

A hattagú elnökségnek a fele cserélődött ki, így egyszerre érvényesül a folyamatosság és a megújulás. Az elnökség tagja lett Darabos Ferenc, Fekete Mátyás, Juhász Józsefné, Koroknai Béla, Lengyel Istvánné és Szabó Géza. Az ellenőrző bizottság három újraválasztott tagja: Juhászné Kéri Regina, Somogyváriné Koncz Margit és Szakács Gyuláné.

A FATOSZ korábbi elnöke, Szalók Csilla a napokban felálló Stratégiai Tanácsadó Testület elnökeként segíti tovább a szövetség munkáját, szervezi a BGE és a FATOSZ több évtizedes hagyományosan jó együttműködését. A  Szövetség fővárosi irodája mindig is a BGE hallgatóinak egyik oktatási bázisa volt, és fenntartásában mindkét szervezet egyaránt érdekelt.

A közgyűlésen és az azt követő alakuló elnökségi ülésen a felszólalók a FATOSZ legfontosabb feladatai közül az érdekképviselet erősítését, valamint a megyék és az elnökség közötti információáramlás javítását emelték ki.

A legfontosabb feladatok egyike mielőbb elindítani a falusi vendéglátó képzéseket, és ismét elő kell venni azokat a jogszabály korszerűsítési javaslatokat, amelyekkel évek óta törekszik a szövetség könnyíteni a sokezres tagság működési feltételeit. El kell érni, hogy egyetlen hivatal vagy szolgáltató se keverhesse össze a vidéki (falusi) turizmus szálláshelyeit, vagy éppen a falusi vendégasztalokat a kifejezetten kereskedelmi természetű vállalkozásokkal, el kell fogadtatni, hogy egy eredetileg is lakóháznak vagy üdülőnek megépített ingatlanból attól még nem lesz kereskedelmi szálláshely, hogy benne alkalmanként vendégeket is fogadnak.


A kapcsolódó pályázati kiírásoknak a vidéki és falusias, de leginkább családias környezethez kötött hagyományos vendégfogadás feltételrendszerének javítását és kiegészítését kellene elsősorban segíteniük, azokat a helyi szolgáltatókat, akik már bizonyították elkötelezettségüket a vendégfogadás területén. Az a tapasztalat, hogy még a pályázati elképzelések megfogalmazásának szakaszában érdemes a FATOSZ-t bevonni, mert így megelőzhetők olyan félreértések, amelyek végeredménye a felesleges pénzköltés és az előírt 4 napraforgós minősítés elbukása.

A FATOSZ ehhez kapcsolódva ki fogja dolgozni ajánlásait a napraforgós védjegy rendszer korszerűsítésére, és az eddigieknél hatékonyabban készül alkalmazni a legújabb informatikai megoldásokat, mivel alkalmazkodni kell a változó világhoz. A FATOSZ magától értetődően a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030 tervezethez is elküldte a maga észrevételeit. A FATOSZ megítélése és elismertségének további erősítése az egyik legfontosabb feladat – fogalmazódott meg a közgyűlés tapasztalatainak összegzésekor.