Tisztújító közgyűlést tartott és új tagokkal bővül a MABEUSZ

Forrás: turizmus.com

 2020. december 21. 09:19

December 16-án tisztújító online közgyűlést tartott a Magyar Beutaztatók Szövetsége (MABEUSZ).

Az elnökség beszámolója szerint az idei év emberfeletti volt, és szinte mindenki a túlélésért küzdött és közd a Covid-19-járvány miatt. Sajnálatos módon a MABEUSZ-tagjai közül néhány iroda be is fejezte a tevékenységét – tájékoztatta lapunkat az eseményről Kálmán István alelnök.

A tagok közül befejezte tevékenységét a Robinson Tours és a Welcome Touristic Budapest. A Tensi beutaztató részlege pedig felfüggeszti szövetségi tagságát 2021-re.

Nehéz évet zártak a hazai beutaztatók, de bíznak abban, hogy jövőre kilábalnak a válságból

Fotó: 123rf

A kudarcok mellett sikereket is elért az idei évben az elnökség a többi szakmai szövetséggel karöltve végzett lobbizás eredményeként, ezek a következők:

  • árrés áfa kötelező bevezetése elhalasztva 2021-re;
  • 4%-os idegenforgalmi hozzájárulást a közvetítő irodáknak nem kell megfizetni 2021 januártól;
  • tavaszi bértámogatás és járulékmentesség;
  • novemberben bejelentett bértámogatás és járulékkedvezmény;
  • többi szervezettel szoros és aktív együttműködés alakult ki, a támogatások elérésében ennek meghatározó szerepe van, ez az együttműködés előrevetíti az újraindulás utáni összefogást is;
  • szoros együttműködés és folyamatos egyeztetés alakult ki az MTÜ-vel, annak nemzetközi kapcsolatok és értékesítési  igazgatóságával;
  • az újonnan felállt Budapest Convention Bureau-val is folyamatos kommunikáció zajlik, számos anyag kidolgozásában közreműködik a MABEUSZ, szakmai javaslatokkal támogatják egymás munkáját;
  • a Budapest Brand újonnan alakult csapatával szintén szoros együttműködés alakult ki, folyamatos szakmai egyeztetések zajlanak;
  • taglétszámbővítés meghirdetése.

 

Ebben a kritikus helyzetben is sikerült a tagság létszámát növelni, így új tagok felvételéről is döntött a közgyűlés. 2021. január elsejétől 4 új taggal bővül a szövetség, a felvételt nyert irodák: Inspiration Travel, Mauri DMC, Miki Travel, Sváda Office.

A beszámoló és tagfelvételi szavazás után az elnökség felajánlotta, hogy 2021. június 30-ig viszik tovább a vezetést a pandémiára való tekintettel, melyhez a tagság bizalmat szavazott.

"Reméljük, a 2021-es év már a lassú, de biztos építkezés ideje lesz, és magunk mögött hagyhatjuk tavasszal ezt a szomorú és vérveszteségekkel járó időszakot" – zárta beszámolóját Kálmán István.

Kapcsolódó cikkek

Van-e turizmus a Covidon túl?

2020. szeptember 28.