Top 50: Bán Teodóra

Szerző: Vajk Brigitta

Forrás: turizmus.com

 2019. október 07. 14:31

„A hiteles információszolgáltatás a digitalizáció világában is igényli a személyes kontaktust”– véli a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. (BFTK) ügyvezetője.

A lenti interjút eredetileg a magyar turizmus 50 legbefolyásosabb személyét felsorakoztató, 2019. februárban 6. alkalommal megjelent kiadványunkban közöltük. Az információk a fél évvel ezelőtti állapotot tükrözik – a szerk.

Tavaly új infóirodát avattak a Bálnában. Lesz-e még egy, és hol lenne az ideális helyszíne?

Egy biztos kevés lenne – bár így is a miénk Európa legnagyobb turistatájékoztató hálózata –, de a következőt az egykori Merlin Színház helyén, a Városháza parkban nyitnám meg. Nagy szükség lenne rá itt, a város közepén.

Bán Teodóra

Fotó: turizmus.com/Dombóvári Judit

Megérdemelné a világ legszebb fővárosa, hogy legyen egy olyan központi szolgáltatóháza, amely a színvonalas budapesti turisztikai attrakciók és kulturális programok összességét ismeri és ajánlja. Hiszen mi nemcsak turistatájékoztató információs szolgáltatók vagyunk, hanem termékgyártók, programszervezők, valamint a Budapest márka őrzői is.

Mit takar ez a márkaőrzés?

Röviden: a hardware-hez biztosítjuk az első osztályú software-t. Kicsit bővebben: Budapest szépsége, természeti adottságai és csodálatos építészeti öröksége, tehát a város esztétikuma a hardware. A software része pedig az, hogy tartalmat, ráadásul kiváló tartalmat – világszínvonalú kulturális programokat és turisztikai attrakciókat – állítunk elő.

A BFTK jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy Budapest ténylegesen is a négy évszak és a kultúra fővárosa legyen. A minőségi márkaőrzés pedig azért a feladatunk, mert ha a város számos turisztikai szolgáltatása között olyan kínálat bukkan fel, amely ront a főváros imázsán, azt nekünk kell kiszűrnünk. A Budapest Card partnereinek szolgáltatása mind olyan attrakció, amihez szívesen adjuk a nevünket. Ha a városba látogató turista ezzel a kártyával szeretné felfedezni Budapest sokszínű kínálatát, biztos, hogy a legjobbat kapja.

Tavaly Bánffy Miklós-díjban részesült, valamint a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetségének elnöke lett. Mit jelentenek ez az elismerések?

Nekem mindenekelőtt a lehetőséget jelentik. Nem leszek jobb, több vagy nagyobb tőlük, de általuk nyílik számos lehetőség arra, hogy a legkülönfélébb platformokon elmondhassam a véleményemet, elsősorban a főváros turizmusát illetően.

A már jól bejáratott termékek – Budapest Kártya, fesztiválok, infóirodák stb. – mellett várható-e 2019-ben újdonság a BFTK portfóliójában?

Mindamellett, hogy ezeket a termékeket folyamatosan fejlesztjük, tökéletesítjük, úgy gondolom, idén az egyik legfontosabb feladatunk az „Egy Budapest” koncepció kidolgozása, tulajdonképpen Budapest turisztikai stratégiájának tökéletesítése lesz. Ebben s a szinergiák kiaknázásában partnerünk mind a Magyar Turisztikai Ügynökség, mind a Magyar Turisztikai Szövetség.

*

Kiadványunkban az interjúalanyoknak három fix kérdésre is válaszolniuk kellett – a szerk.

Mitől lehet a turizmus még „zöldebb”?

A kiadvány borítója

Fotó: turizmus.com

Egyrészt a tudatunkat kell átformálni, minden ott kezdődik; másrészt ha hosszú távon gondolkodnunk, akkor máris jobban tudunk zölden gondolkodni.

Mi volt a legjobb tanács, amit életében kapott?

A muníciót, az útravalót a családtól kaptam: „egyenes háttal, nyitott szívvel és lélekkel, odaadóan tudj élni”, de sokan tanácsolták azt is, hogy merjek álmodni.

Sportol, vagy inkább nézi?

Amennyit csak lehet, sportolok. Erdő közelében lakom, így minden évszakban sokat kirándulok.


A teljes anyagot és a további cikkeket Az év 50 legbefolyásosabb személye a magyar turizmusban & top 10 fiatal című kiadványban olvashatja.

A kiadványt ITT rendelheti meg >>