TOP 50: Borkai Zsolt az EYOF hatásáról és a kitűzött célokról

Forrás: turizmus.com

 2017. április 17. 08:18

Kevés polgármester mondhatja el, hogy a szakma megkerülhetetlen személye lett a magyar turizmusban, de Borkai Zsolt igen.

Győrben tavaly az EYOF-ra való felkészülésre koncentrálódtak az erővonalak, emellett a vendégéjszakaszám-növekedés 10 százaléknál is nagyobb értéket mutatott.

Legalább annyira eredményes, mint mozgalmas év áll Borkai Zsolt és városa mögött: januárban megkezdték a 2017-es győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra (EYOF) elkészülő sportkomplexum építését, tavasszal a város új büszkesége, az Audi Aréna volt az otthona a Győri Filharmonikusok koncertjének, melyet a világhírű José Cura vezényelt – ráadásul a polgármester ezen az estén jelentette be, hogy Győr megpályázza a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címet. Tehát az évkezdés mind a sport, mind a kultúra területén hozott számos érdekességet, ahogyan ezt már megszoktuk a három folyó városától. Fontos megemlíteni a 2024-es olimpiai pályázatukat is, melynek hivatalos bemutatkozását szintén siker övezte.

Borkai Zsolt

Fotó: Dombóvári Judit

Tavalyi fejlesztéseik jelentős része valamilyen módon a 2017-es EYOF-hoz kötődik. Negyvenmilliárd forint értékű beruházás valósult meg eddig önkormányzati, állami és uniós forrásból, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak tehát nemcsak az a hozadéka, hogy Győr rendezheti hazánk első ötkarikás eseményét, és bemutatkozhat az egész kontinens előtt, de általa rengeteg olyan fejlesztés is megvalósul, amely hosszú távon is a győrieket szolgálja.

„A fenntartható fejlődést tartjuk szem előtt, smart cityvé, egyben Közép-Európa egyik legélhetőbb, legjobban prosperáló vidéki városává kívánunk válni. Figyelünk arra, hogy az élet minden területén tudjunk alternatívát nyújtani, legyen az a munka világa, a kulturális élet, a sport, vagy épp a szociális és egészségügyi ellátás” – sorolja terveit a városatya, aki arra is büszke, hogy gazdaságélénkítő céllal 2018-tól ismét csökkentik az iparűzési adót, tovább növelve a város vonzerejét a vállalkozások számára.

A gazdasági környezet, a munkaerőpiac igényeit a gazdaság szereplőivel közösen igyekszenek tovább javítani, emellett elindították a foglalkoztatási paktumot, amelynek keretében olyan problémákra keresnek hatékony megoldást, mint a Győrben is tapasztalható munkaerőhiány.

A vendégéjszakaszám-növekedés 2016-ban 10 százaléknál is nagyobb értéket mutatott a városban, kivétel nélkül elégedettségükről számolnak be mind a szálláshelyek, mind a vendéglátóhelyek üzemeltetői, de az egyéb turisztikai szolgáltatók is jó évet zártak. Az üzleti turizmus mellé felzárkózott a szabadidős turizmus, ami köszönhető a belváros folytonos rehabilitációjának, a sokszínű rendezvénykínálatnak, a sportturizmus térnyerésének.

 

A teljes cikket Az év 50 legbefolyásosabb személye a magyar turizmusban című kiadványban olvashatja.

A kiadványt ITT rendelheti meg >>

Borkai Zsoltról további információkhoz juthat az Arcok rovatunkban.

Kapcsolódó cikkek