Top 50: Csapody Balázs

Forrás: turizmus.com

 2019. november 20. 15:10

„Azért dolgozom, hogy az általános éttermi kultúra és a minőségi vendéglátás javuljon a Balaton régióban és az országban” – mondja a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke, a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa.

A lenti interjút eredetileg a magyar turizmus 50 legbefolyásosabb személyét felsorakoztató, 2019. februárban immár 6. alkalommal megjelent kiadványunkban közöltük. Az információk így az akkori állapotot tükrözik – a szerk.


Csapody Balázs

Fotó: Dombóvári Judit

Tíz évvel ezelőtt, a válság elején látta-e előre, hogy mára mennyire más pályára állt a vendéglátás, a gasztronómia?

Igen, lehetett érezni, hogy csak azok tudnak talpon maradni, akik nagyon színvonalasan és szorgalmasan dolgoznak.

Azt is lehetett látni, hogy fontos a több lábon állás, nem lehet csak úgy várni a beeső vendégre.

Mit prognosztizál: a következő tíz évben is kitart a mostani lendület, a külföldi turisták és a hazai vendégek rajongása a magyar gasztronómia iránt?

Nem kitart, hanem erősödni fog! Javulnak a turizmus feltételei, ezen belül a vendéglátásé is, és a fejlesztések hatására új impulzusok érik majd a szakmánkat, ezek pedig az eredményekben is meg fognak látszani.

2018-ban mi volt a balatoni vendéglátás számára a legfontosabb esemény, történés?

Egyetlen eseményt nem tudnék mondani, sok kisebbet annál inkább. Olyan, a fürdőszezonon kívüli gasztronómiai események, programok voltak, amelyek erősítik céljainkat, és más megközelítésben mutatják be a Balatont.

Sok teendője, szakmai munkája mellett jut-e arra ideje, hogy megálljon személyes élete egy-egy fontos eseményénél? 2018-ban volt ilyen?

Megállni, pihenni és feltöltődni mindig tudni kell, különben kiég az ember. Mivel én ezt nem szeretném, és a következő 25 évben is aktívan szeretnék tenni szeretett szakmámért, imádott régiómért, tudok szakítani időt arra, hogy feltöltődjek. Persze ez az esetemben nem a semmittevést jelenti, elég elmenni egy jó gasztrotúrára, és utána ismét szárnyalni tudok.

*

Kiadványunkban az interjúalanyoknak három fix kérdésre is válaszolniuk kellett – a szerk.

A kiadvány borítója

Fotó: turizmus.com

Mitől lehet a turizmus még „zöldebb”?

Minden apróságra figyelni kell, amivel védeni tudjuk a környezetünket.

Mi volt a legjobb tanács, amit életében kapott?

„Úgy dolgozz és azt, amit nem is munkának, hanem szórakozásnak tekintesz!”

Sportol, vagy inkább nézi?

Szeretek kerékpározni, de sajnos erre még mindig kevés időt tudok fordítani. Ez a jövőben változni fog, valószínűleg a „nézi” terhére.

*

A teljes anyagot és a további cikkeket Az év 50 legbefolyásosabb személye a magyar turizmusban & top 10 fiatal című kiadványban olvashatja.

A kiadványt ITT rendelheti meg >>