TOP 50: Csordás Imre tavalyi tapasztalatokról, jövőbeni tervekről

Forrás: turizmus.com

 2017. május 17. 10:13

Az Accent Hotel Management Kft. tulajdonos-ügyvezető igazgatója szállodáik jövedelmezőségének javulása mellett az első olyan nemzetközi franchise-szerződésük megkötésének is örülhet, amivel egy új márkát hoznak be a magyar piacra.

Amikor tíz évvel ezelőtt Csordás Imre négy társával megalapította az Accent Hotel Managementet, sok szkeptikusuk akadt. Övék volt ugyanis az első olyan hazai cég, amelyik kizárólag szállodaüzemeltetésre és az azzal kapcsolatos tanácsadásra szakosodott azzal a céllal, hogy a multinacionális láncoknál elsajátított profi módszereket kis- és középvállalati környezetbe ültessék át. Az idő őket igazolta, jelenleg 16, vegyes profilú szállodát üzemeltetnek mintegy 750 dolgozóval, a több mint 200 szobás bükfürdői Greenfieldtől a székesfehérvári Lakeside-on át a Kreinbacher Birtok mindössze 15 szobás dizájn borhoteléig. „Csillagelvárásaink sosem voltak, számunkra mindig az a legfontosabb, amikor egy új szálloda belépéséről tárgyalunk, hogy működjön az ár-érték arány, valamint találkozzanak a tulajdonos elvárásai és a mi elképzeléseink” – beszél megfontolásaikról.

Csordás Imre

Fotó: Dombóvári Judit

Az Accent legnagyobb erősségének a központi adminisztrációt, a standardizált folyamatokat és a szigorú pénzügyi elszámoltatást tartja. Budapesti központjukban könyvelik a legtöbb szállodát, saját fejlesztésű, profi ügyviteli rendszerük garantálja az átlátható gazdálkodást és a gyors reportingot, amivel az igazgatók naprakészen követhetik szállodájuk jövedelmezőségét. Az elmúlt másfél évben jelentős számítástechnikai fejlesztést hajtottak végre, amit most januárban egy tágasabb, impozánsabb irodába költözéssel fejeltek meg.

A cégvezető elmondása szerint házaik kiemelkedően teljesítettek 2016-ban, különösen örül annak, hogy nemcsak a forgalmat, hanem az árat is sikerült a piacon tapasztalt általános bővülésnél nagyobb mértékben emelniük. A jövedelmezőség javulását azonban beárnyékolta a szakképzett munkaerő súlyosbodó hiánya, ami „már-már veszélyezteti a minőségi szolgáltatások fenntartását a szállodaiparban”. Béremeléssel, dolgozóik tréningezésével, karriertervvel igyekeznek ezt mérsékelni.

Fájdalmasan érintette, hogy hat sikeres év után, tavaly kikerült portfóliójukból a hévízi Lotus, a „válást” ők kezdeményezték az új orosz tulajdonostól, akinek más elképzelései voltak a szállodáról. Vigasztalódhattak viszont a Csipkerózsika-álmából felélesztett szentgotthárdi Gottharddal, amely várakozásaikon felül teljesített üzemeltetésének első évében. Idén tavasszal a tarcali Andrássy Rezidenciától is elbúcsúznak, amelynek új tulajdonosa saját kézbe veszi a ház irányítását. A jövőben egyre inkább a fővárosban szeretnének erősödni, emellett a külföldi piacra lépésen is gondolkodnak.

Legnagyobb büszkeségük most az a franchise-szerződés, amelyet tavaly év végén írtak alá egy Budapesten létesülő, 214 szobás Hilton Garden Inn üzemeltetésére. Most először mérették meg magukat nemzetközi szállodaüzemeltetők körében, s egy hosszú, egyéves pályázati procedúra után lett az Accent a nyertes.

A teljes cikket Az év 50 legbefolyásosabb személye a magyar turizmusban című kiadványban olvashatja.

A kiadványt ITT rendelheti meg >>

Csordás Imréről további információkhoz juthat az Arcok rovatunkban.

 

Kapcsolódó cikkek